"Zolang die man president is, wil ik niet meer naar dat land gaan"

31 januari 2017
"Bush was na 9/11 redelijker dan Trump"
Door het inreisverbod van president Donald Trump kunnen veel mensen van "de verkeerde nationaliteit" de Verenigde Staten niet meer binnen, ook al wonen of werken ze er en beschikken ze over visa en andere geldige reisdocumenten. "Zo erg is het zelfs na de aanslagen van 9/11 niet geweest: Bush was na 9/11 redelijker dan Trump", zegt Ali Tahmaseb, een Belgisch-Iraanse tandchirurg, die zijn reis naar de VS heeft moeten annuleren.

Ali Tahmaseb woont al sinds 1985 in België en heeft de dubbele Belgische en Iraanse nationaliteit. Hij is tandarts en chirurg, hoofddocent aan de Universiteit van Amsterdam en was uitgenodigd om eind deze maand een lezing te geven in New York.

Door de maatregel van president Donald Trump kan dat niet meer. Zelfs de Amerikaanse ambassade in Brussel kon hem geen verdere informatie geven. Ze weten het gewoon zelf niet, zegt hij en dus heeft hij zijn reis geannuleerd.

Tahmaseb -die jaren in de VS gestudeerd heeft en er familie wonen heeft- is woedend, emotioneel en voelt zich vernederd.

Zolang die man (Trump) president is, wil ik niet meer naar dat land gaan

Voor hem gaat het gewoon om een lezing die niet doorgaat, maar voor andere mensen is het veel erger. Zij wonen en werken vaak al jaren in de VS, hebben er familie en weten nu niet hoe ze terug naar huis kunnen. Ook VS-ambassades en consulaten kunnen hen niet helpen.

Waarom Saudi-Arabië niet?

Tahmaseb reist al jaren naar de VS en terug en meestal verloopt dat zonder problemen. Zelfs na de terreuraanslagen van 2001 was het zo erg niet als nu. Toen werd hij wel uit de rij gehaald voor een interview, maar daarna kreeg hij een brief van Homeland Security waarmee hij bij een volgend bezoek wel vlot door de controles kon.

Onder president George W. Bush was het strenger, maar nog redelijk. Onder president Barack Obama werd het opnieuw gemakkelijker, al moest ik in november opnieuw een visum voor tien jaar aanvragen

Tahmaseb wil nu ook excuses van Trump. Hij begrijpt niet waarom die zeven landen -waaronder Iran- uitgekozen zijn, want mensen uit die landen hebben in de VS nooit terreurdaden uitgevoerd.

Daarom begrijpt hij ook niet waarom een land zoals Saudi-Arabië niet op die verboden lijst staat en waarom Saudi's dus wel zonder problemen naar de VS kunnen reizen.

Bron: Deredactie.be en Radio 1