Buurtsuper.be: "Blij dat mondmaskers in supermarkten niet verplicht worden"

2 juli 2020
© Charlotte Gekiere (Belga)
Voedingswinkels en zelfstandige buurtsupermarkten zijn blij dat mondmaskers bij hen niet verplicht worden. Eerder deze week liet de burgemeester van Deinze weten dat dat in zijn stad wel een verplichting was. Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) floot de burgemeester terug. En daar is de koepel van buurtwinkels Buurtsuper.be blij om. Zij vinden het te onduidelijk als elke stad of gemeente met eigen regels komt.

“Nu heerst er eigenlijk willekeur, elke stad of gemeente kan supermarkten eigen maatregelen opleggen. Er ontbreekt een wettelijke basis en duidelijkheid”, zegt Luc Ardies van Buurtsuper.be in 'De Ochtend'. Volgens Ardies leggen verschillende steden en gemeenten eigen regels op. “We zagen dat vooral tijdens de eerste weken van de crisis, op sommige plekken kwam de politie kijken of er richtingaanwijzers in de winkels aanwezig waren, en of er wel correct werd aangeschoven aan de ingang. Het was toen al zo hectisch, die extra politiebezoeken bezorgden het personeel van de winkels hoofdpijn.”

Nu heerst er eigenlijk willekeur, elke stad of gemeente kan supermarkten eigen maatregelen opleggen. Er ontbreekt een wettelijke basis en duidelijkheid.

Ardies pleit voor duidelijkheid: “Ik stel vast dat er al onenigheid is qua maatregelen tussen het Vlaamse en Federale niveau. Wat gaat dat dan worden als nog eens alle Vlaamse steden en gemeenten zelf nog eens mogen beslissen of ze mondmaskers al dan niet verplichten?”

Beluister het gesprek met Luc Ardies (Buurtsuper.be) in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: