Buy This Satellite (and move it to where it could serve millions)

16 februari 2011

Kijk, dat is nu eens een originele ( we hadden bijna 'coole' gezegd ) vorm van ontwikkelingshulp. De organisatie buythissatellite.org zamelt geld in om de communicatiesatelliet TerraStar-1 te kopen en bij te sturen "to connect millions of people who will turn access into opportunity".

Met 'access into opportunity' wordt 'toegang tot het internet' bedoeld. Want internettoegang is niet gewoon belangrijk, het zou een mensenrecht moeten zijn.

De TerraStar-1 is een van de grootste en krachtigste telecommunicatiestatellieten die om de aarde draaien. Hij werd twee jaar geleden gelanceerd en moest instaan voor mobiele communicatie boven Noord-Amerika. Maar sinds eigenaar TerraStar Corporation failliet ging, draait de satelliet een beetje doelloos - en stuurloos - rondjes in een geosynchrone overdrachtbaan (GTO-baan) om de aarde. Of ellipsjes, om precies te zijn.

Zo'n onbeheerd, onbestuurd tuig, is dat niet gevaarlijk? En kan je een satelliet die boven Noord-Amerika hangt simpelweg naar afrika sturen? Dat moet onze eigen satellietenbouwer weten.