Calvo: "Laat winstgevende bedrijven die mensen ontslaan overheidssteun terugbetalen"

26 januari 2018
Winstgevende bedrijven die mensen ontslaan, zouden overheidssteun die ze hebben gekregen moeten terugbetalen. Dat vindt Groen-Kamerlid Kristof Calvo. Open VLD is het daar niet mee eens: "bedrijven zullen in dat geval pas saneren als ze op de rand van het faillissement staan".

Je stelt vast dat winstgevende bedrijven ook vaak geholpen zijn door de staat: opleidingssteun, fiscale kortingen enzovoort", zegt Calvo in "De ochtend" op Radio 1. "We moeten het principe voor wat hoort wat invoeren. Als je vaststelt dat een winstgevend bedrijf als Carrefour koud en kil mensen op straat zet, moet er een wet zijn die de staatssteun terugvordert."

 

Egbert Lachaert, Kamerlid voor Open VLD, is het daar niet mee eens. "Je moet een bedrijf zelf de beslissing laten nemen wanneer het nodig is om zich aan te passen aan de marktomstandigheden," klinkt het. "Anders gaat het soms te laat zijn."

Volgens Lachaert is de wet die Calvo voorstelt nadelig voor het personeel. "Wanneer een bedrijf dat winst maakt mensen ontslaat, hebben de vakbonden meer middelen in handen om in het sociale plan geld binnen te halen voor de ontslagen werknemers. Als een bedrijf op de rand van het faillissement staat is er geen geld voor opleiding of begeleiding, en kan de vakbond dus veel minder doen."

Toch vindt Calvo dat de directie van Carrefour haar verantwoordelijkheid moet nemen. "Er is de laatste jaren veel geld uitbetaald in dividenden, maar er is niet geïnvesteerd, met de ontslagen tot gevolg. De politiek moet nu haar tanden tonen en de directie van Carrefour op die verantwoordelijkheid wijzen."

Calvo haalt ook uit naar N-VA-partijvoorzitter De Wever, die onlangs in een opiniestuk stelde dat "open grenzen een gevaar zijn voor de sociale zekerheid". "Bedrijven die enkel winst uitkeren en hun verantwoordelijkheid niet opnemen, die zijn het grootste gevaar voor de sociale zekerheid", aldus Calvo.

Bron: vrtnws.be