“Camerabeelden opvragen? Enkel als je er zelf duidelijk opstaat”

16 april 2018
Snowboarder Seppe Smits werd onlangs op een zondagochtend wakker gemaakt door de politie. Iemand had tegen zijn auto gereden en vluchtmisdrijf gepleegd. Hij ging zelf op zoek naar de dader via camerabeelden van winkeliers uit de buurt. Maar mag dat wel?

“Het vluchtmisdrijf was frustrerend, zeker omdat het een nieuwe auto was”, vertelt Seppe. “De schade was ook best groot. Ik wou op zoek gaan naar de dader, maar zonder getuigen of nummerplaat was dat natuurlijk moeilijk.” Seppe kreeg vervolgens het idee om camerabeelden op te vragen bij de winkeliers in de straat. Misschien was de auto daarop te zien? “We mochten de beelden zelf niet bekijken, maar één winkelier stuurde wel screenshots van de beelden op. Daarop zagen we enkele auto’s die passeerden.”

We vroegen aan Tom De Schepper, stafmedewerker op de dienst politie en veiligheid bij de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten, of het legaal was wat Seppe deed. “In principe mag je enkel camerabeelden opvragen waar je zelf duidelijk op staat”, vertelt De Schepper. “Maar als je duidelijk schade hebt geleden, zoals bij Seppe het geval was, kan je op grond daarvan ook beelden opvragen. Seppe doet dus niets fout. Toch is de wetgeving rond beelden opvragen nogal flou. Want winkeliers mogen jou niet zomaar een halfuur aan een stuk opnames tonen. Je mag enkel de beelden zien waar jij bij betrokken bent. Die grens is soms dun.”

Sinds kort is er ook een nieuwe privacy- en camerawet van kracht. “Daarin staat dat je concreet moet aangeven waar en wanneer jij te zien bent op beelden die je opvraagt”, gaat De Schepper verder. “Bij het vluchtmisdrijf van Seppe is dat tijdstip natuurlijk niet precies bekend. De winkelier zou in dit geval de beelden zelf aan de politie moeten doorgeven.”

Ook de nieuwe wet laat wel nog veel open voor interpretatie. De Schepper: “De wetgever heeft het lastig om belangen af te wegen. Enerzijds moeten mensen via beelden hun gelijk kunnen halen. Anderzijds: als iedereen op basis van gelijk welke grond beelden wil kunnen inzien, dan is het einde zoek.”

Seppe vreest dat de kans klein is dat hij de dader nog te pakken krijgt. “We hebben enkel beelden van voor het ongeval, het is dus puur gokwerk.”