"Camerons ogen waren op de City gericht"

13 december 2011

In Straatsburg is vandaag een eind weg gedebateerd over de eurocrisis en het Britse veto. Ook in de UK zelf is de kritiek op Camerons demarche nog niet geluwd. "Britain's future? Proud isolation: like the Cayman Islands, but without the weather" stond vandaag boven een opiniestuk in The Independent.

 

Onze excuses voor de vertaling: "De Britse premier werd in de Europese media opgevoerd als een soort boze fee. Hij wilde niet mee naar het voorgestelde bal van een nieuw euroverdrag met 27. Dat was zijn goed recht. Maar om tegemoet te komen aan de eurosceptici in zijn eigen partij, mochten de anderen ook niet, tenzij ze Groot-Brittannië, of in feite de City of London, een ‘scheidingsscadeau' gaven."

 

En op de opiniepagina van The Washington Post lazen we in een stuk met de titel 'Cameron's eyes are on the City : "David Cameron vond het redden van het financiële hart van Engeland, The City of London, belangrijker dan het redden van de Europese economie."

 

De City of London - aka 'The City' of 'The Square Mile' is het historische en financiële hart van Londen. Sinds enige tijd heeft de City trouwens New York onttroont als belangrijkste financieel centrum van de wereld.

 

Maar de geschiedenis van London City is veel ouder. En tot op de dag van vandaag heeft het stadsdeel-in-de-staat een aantal privilegies en exclusiviteiten weten te behouden. Zoals een eigen politiemacht, eigen rechtspraak en een eigen burgemeester (de Lord-Mayor). En naar verluidt moet de koning(-in) bij het binnenrijden van de City nog altijd het zwaard van de stad kussen om daarmee de rechten van de City te erkennen.

 

We vragen aan onze man in The City of hij daar casual gekleed mag rondlopen. En hoe het zit met het belastingparadijsgehalte van de City.

 

(Het plaatje is het wapenschild van The City)