Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Cammu: "Veel dansen is beter voor je gezondheid dan op je eten letten"

di 21 mrt. - 6:54

Voor de moderne Westerse mens is veel dansen een van de beste middelen in het streven naar een gezond bestaan. Dat zegt dokter Hendrik Cammu in "Van Gils & Gasten" bij de voorstelling van zijn nieuwe boek over eten en bewegen.
Cammu: "Veel dansen is beter voor je gezondheid dan op je eten letten"

"Wat moet ik nu geloven dokter?" Zo heet het jongste boek van Cammu dat hij vanavond in "Van Gils & Gasten" heeft toegelicht. In het werk van 254 pagina's brengt de gynaecoloog en hoogleraar een synthese van wat gezonde voeding en beweging anno 2017 precies is of kan zijn.

"Vooral de ondertitel is belangrijk", zei hij. "Die luidt: "De beste versie van de waarheid over eten en bewegen". De waarheid bestaat niet. We kunnen enkel pogingen ondernemen."

Hoewel hij voedselonderzoek extreem moeilijk vindt omdat de effecten van bepaalde voedingspatronen zich vaak pas na vele decennia manifesteren, kaartte hij in het programma toch enkele opvallende waarheden en leugens over voeding en bewegen aan.

1. "Dansen is een ideale manier om te bewegen"

"Voeding en beweging hangen samen", zei Cammu. Voor de Westerse mens valt volgens hem meer gezondheidsvoordeel uit beweging dan uit voeding te halen omdat de kwaliteit van onze voeding over het algemeen uitstekend is.

"Met voeding kunnen we minder het verschil maken", zo stelde hij. Met beweging kan dat volgens hem wel en dan vooral met dansen. "Dansen is een ideale manier om te bewegen. Het is een volwaardige sport: 2 uur dansen is hetzelfde als 2 uur fitnessen."

"Dansen heeft bovendien niet alleen de fysieke inspanning als voordeel, het vereist ook coördinatie. Wie danst, moet haar of zijn hoofd erbij houden. Het is daarom goed voor mensen met beginnende Parkinson. Uit een studie blijkt dat het ook de ziekte van Alzheimer kan uitstellen."

Daarnaast ziet Cammu nog een voordeel van dansen. "Je doet het met twee en daarom is het intiem. Het helpt mensen een partner te vinden waardoor ze meer seks hebben."

2. "Een dikke kont is niet zo erg, een bierbuik wel"

"Een dikke kont is vet dat amper beweegt", zo motiveerde Cammu deze stelling. "Het is statisch vet dat ons lichaam enkel in tijden van nood of honger aanspreekt."

"Een bierbuik gaat op en af, het is vet dat rond de ingewanden zit. Het is erg dynamisch vet, het breekt af en het bouwt op. Tijdens dit proces passeert het via het bloed door de lever. Hierdoor kan het aan de wanden van de bloedvaten blijven plakken. Die slibben zo makkelijker dicht."

3. "Enkel bewerkt vlees verhoogt de kans op darmkanker"

Sinds enkele jaren heerst het dogma dat veel rood vlees eten darmkanker in de hand werkt, maar volgens Cammu klopt dat niet helemaal. "Recent is een studie in The Lancet verschenen waarbij vleeseters 20 jaar onderzocht zijn. Daarbij vergeleken de onderzoekers mensen die veel vlees aten met zij die geen vlees aten. Ze konden geen verhoogde kans op kanker vaststellen bij de vleeseters."

Toch kan vlees wel negatieve gevolgen hebben, tenminste bewerkt vlees zoals salami of andere charcuterie. "Bewerkt vlees veroorzaakt wel darmkanker, maar dan enkel bij mensen die het vaak eten en dit gedurende een erg lange tijd."

4. "Wees niet bang voor E-nummers"

Veel voeding bevat bewaarmiddelen en andere additieven, vaak aangeduid als zogenoemde E-nummers op het etiket. Volgens Cammu zijn die volkomen onschadelijk. "Ze maken ons voedsel beter en veiliger. Het zijn stoffen die allemaal door de EU zijn erkend. Veel van die E-nummers zijn bovendien lichaamseigen stoffen. Zonder die stoffen zou ons voedsel onder onze neus rotten."

5. "De BMI is eigenlijk flauwekul"

Een grote waarde aan de body mass index of BMI hechten, is volgens Cammu niet nodig. "De BMI is eigenlijk redelijke flauwekul", zei hij. "Tussen 22 en 27-28 is er qua ziekte en gezondheid amper verschil. Voor oudere mensen is het zelfs beter als ze wat te veel wegen. Dan kunnen ze beter tegen schokken als ze zwaar ziek worden."

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet