Carine kreeg een nieuw hart: "Ik heb een tweede leven gekregen"

20 februari 2020
© Chang Duong (Via Unsplash.com)
Carine Enghien was 47 toen ze in 2013 een nieuw hart kreeg. Het einde van een lijdensweg. “Ik heb dus echt een tweede leven gekregen”, vertelde ze in ‘De Wereld van Sofie’.

Toen ze 17 was, ging Carine met haar vader voor het eerst naar de cardioloog. Uit dat onderzoek bleek dat ze een hartritmestoornis had. Ze moest medicatie nemen, maar na haar bevalling zijn de ernstige problemen begonnen. “Het woord transplantatie is gevallen in 2010. Daarop heb ik dan een screening moeten doen van verschillende onderzoeken in Aalst en ben ik door die screening geraakt. Daarna sta je op een wachtlijst en is het afwachten tot er een hartje tot beschikking is.”

Als je hier 10 jaar geleden was geweest, had je een angstig en mager persoon aangetroffen met heel weinig zelfvertrouwen. Een ziek persoon eigenlijk

Toen ze op de wachtlijst stond, dacht ze nog niet aan een tweede leven. Daarvoor was ze nog te bang. Genezen stond op de eerste plaats en overleven was op dat moment haar enige prioriteit. Na de transplantatie is ze beginnen nadenken over hoe het verder moet. Daar had ze ondertussen opnieuw de kracht voor. “Ik had op dat moment ook wat relatieproblemen, en dan heb ik het besluit genomen om mijn man te verlaten." 

Beter relativeren

Of ze zonder dat haperend hart in die relatie was gebleven? “Dat kan zijn, ja. Als je een tweede kans krijgt, dan wil je die volledig benutten. Je gaat alles veel beter relativeren en je maakt van een mug geen olifant.” Carine staat sterker en realistischer in het leven. Ze heeft haar leven actief in handen genomen, en dat allemaal door haar nieuwe hart. “Als je een nieuw hart krijgt dan ga je vlugger beslissingen nemen, vlugger knopen doorhakken ook.”

47 was Carine toen ze haar nieuw hart kreeg, 50 toen de scheiding rond was. “Mijn leven moest eigenlijk eindelijk eens beginnen en ik wou gelukkig worden. Dat tweede leven bevalt me heel goed, ik ben een heel gelukkige en tevreden vrouw.”

Beluister de getuigenis in 'De Wereld van Sofie'

Lees ook:

Radio 1 Select