Carles Puigdemont is terug in België

28 juli 2018
De voormalige Catalaanse leider Carles Puigdemont is aangekomen in België. Deze ochtend is zijn vlucht geland in Brussel. Het Spaanse gerecht heeft eerder deze maand zijn Europese overleveringsbevel ingetrokken, waardoor hij zich opnieuw vrij mag beweging in Europa, behalve in Spanje. Puigdemont wil vanuit België zijn politieke activiteiten verderzetten.

Deze ochtend nam Puidgemont een lijnvlucht van Duitsland naar België. De voormalige Catalaanse leider zal opnieuw zijn intrek nemen in een villa in Waterloo. In de loop van de dag gaat hij een persconferentie geven.

Politieke activiteiten verderzetten

Volgens Karl Drabbe, opinieschrijver voor Doorbraak.be zal Puigdemont twee boodschappen geven. “Hij zal de boodschap aan de Europese Unie willen geven dat hij verder kan werken aan het plebisciet waarmee hij minister president werd en waarmee het referendum op 1 oktober gewonnen werd”, zegt Drabbe in 'De Ochtend' op Radio 1. “Anderzijds denk ik dat hij zich heel expliciet naar de Europese instellingen zal wenden en een oproep zal doen om een dialoog aan te gaan.”

Puigdemont heeft ook laten weten dat hij vanuit ons land zijn politieke activiteiten wil verderzetten. “Hij zal met de verschillende Europese instellingen en met de verschillende lidstaten gesprekken willen aangaan. Hij hoopt om op deze manier druk uit te oefenen op de Spaanse regering en zo toch de dialoog te openen over meer autonomie voor Catalonië, de vrijlating van de politieke gevangenen en aanverwanten", aldus Drabbe.

Brussel als uitvalsbasis

“Brussel is de hoofdstad van Europa”, dus de ideale uitvalsbasis, besluit Drabbe. “En de rechtspraak in ons land is iets matiger voor politieke dissidenten dan in de andere lidstaten.”

Bron: vrtnws.be en De Ochtend

Lees ook