"Carles Puigdemont is zichzelf stilaan helemaal buitenspel aan het zetten"

18 februari 2018
Door het arrestatiebevel dat nog steeds tegen hem loopt, kan Puigdemont niet terug naar Spanje. Daarom wil hij vanuit ons land de zogenoemde 'Raad van de Republiek' gaan leiden. Legt de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont straks in Brussel opnieuw de eed af als leider van de autonome regio?

"We weten niet of Puigdemont de eed zal afleggen. Zoals wel vaker met Puigdemont gebeuren de dingen op het nippertje of niet", zegt Vincent Scheltiens, onderzoeker politieke geschiedenis aan de Universiteit Antwerpen in De Ochtend. "Van groter belang is dat als het gebeurt, het Spanje weinig zal uitmaken. Hij wordt nog steeds gezocht, er is een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd. Madrid zal nooit tolereren dat er een Catalaanse regering op de been wordt gebracht die hij leidt. Ondertussen vergroot Madrid de druk op de twee nationalistische partijen om een regering te vormen. Ze doen dat ondermeer door voor te stellen om het taalregime in het onderwijs te wijzigen", volgens Scheltiens. 

De tijd tikt

Scheltiens vreest dat Puigdemont zichzelf buitenspel zet. "Er zijn een aantal jongere politieke krachten die in staat zijn om een nieuwe regering te vormen, zonder de mensen die in België en in de gevangenis in Madrid zitten."

De tijd tikt voor de spelers in Catalonië. Daarom wil men zeer snel een regering vormen

Wat als er tegen eind april geen nieuwe regering gevormd wordt? "Dan begint het scenario van nieuwe verkiezingen die ergens midden juni moeten gehouden worden. Dan is het niet zeker dat beide nationalistische partijen aan een absolute meerderheid zullen komen. En in dat geval zullen ze het initiatief helemaal verliezen. Er zijn nu al een aantal signalen van een nieuwe regering zonder Puigdemont. Hij weert zich als een duiveltje in een wijwatervat. Maar het zal niet opwegen tegen het pragmatisme dat in Catalonië moeten heersen om terug een regering op de been te krijgen", verklaart Scheltiens.

Ik vrees dat Puigdemont uiteindelijk zonder reële politieke macht in België zal achterblijven

Illegale procedures

Heeft Puigdemont nog steun in zijn partij? "Ja, maar het is duidelijk dat zijn coalitiepartner, de republikeinen van de ERC, wil dat de partij van Puigdmont een andere kandidaat naar voren schuift. Men wil zo snel mogelijk overgaan tot de orde van de dag, namelijk: een regering vormen en het artikel 155 ongedaan maken. Die zaken blijven geblokkeerd zolang de politieke situatie draait rond Puigdemont en zijn ambtsaanvaarding." 

De kans bestaat dat Puigdemont vandaag wel de eed aflegt. "In dat geval zal Madrid zeggen dat het illegaal is en dat de start van een nieuwe regering niet mogelijk is. Ondertussen is er ook een nieuwe lading politici vooraan komen te staan. Als zij bij illegale procedures betrokken raken, dreigen ook zij vervolgd te worden. Dat willen ERC en de partij van Puigdemont absoluut vermijden", besluit Scheltiens. 

Lees ook