"Caroliene!": Nederlandse premier Rutte krijgt black-out in debat en roept in paniek om politiek adviseur

20 maart 2019
"Caroliene!", dat riep de Nederlandse premier Mark Rutte gisteravond in paniek tijdens een debat van de publieke nieuwsomroep NOS. Hij kreeg een black-out en had snel de hulp van zijn politiek adviseur nodig. Een opmerkelijke uitspraak was het zeker, want al snel was "Caroliene" het gespreksonderwerp op Twitter.

Vandaag mogen Nederlandse kiezers tussen 7.30 uur en 21 uur naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen. De afgelopen weken hebben de fractieleiders van alle politieke partijen flink wat campagne gevoerd. Het slotdebat aan de vooravond van de verkiezingen -waarbij de landelijke kopstukken het tegen elkaar opnemen- wordt gezien als het allerlaatste moment om de kiezer nog te overtuigen.

Gelach

De Nederlandse premier en VVD'er Mark Rutte ging in een 1-op-1-debat met PvdA-fractieleider Lodewijk Asscher in op de stelling hoe Nederland verder bij elkaar te brengen in plaats van tegenover elkaar te staan. Rutte wilde twee voorbeelden geven om naast elkaar te staan, maar vergat in paniek het tweede voorbeeld. "Waar was dat tweede voorbeeld? Caroliene!" Na wat gelach in de zaal werd het debat al snel weer opgepakt tussen beide heren.

Op sociale media en in de Nederlandse media kreeg het nog een staartje. Want wie was die Caroliene?

Al snel werd duidelijk dat het om Caroliene Hermans gaat, de politiek-adviseur van Rutte, die nu flink in de schijnwerpers staat.

"Een ramp"

"Het was echt een ramp", zegt Rutte achteraf bij het duidingsprogramma Nieuwsuur. “Het is de hel als je een black-out hebt. Je hebt alles goed voorbereid en fuck, je kunt het argument niet vinden."

"Ik heb er geen excuses voor", zegt Rutte in datzelfde interview, wanneer de journalist vraagt of de black-out wellicht met het schietincident van maandag te maken heeft gehad. Maar volgens de premier is dat niet het geval, hoewel veel mensen op Twitter zich kunnen voorstellen dat Rutte wel iets anders aan zijn hoofd had, wegens Utrecht.

Maandag werden in een tram aan het 24 Oktoberplein in Utrecht drie mensen vermoord: een 19-jarige vrouw en twee mannen van 28 en 49 jaar oud. Vijf mensen raakten ernstig gewond, die liggen nog altijd in het ziekenhuis.

Bron: vrtnws.be