Caroline Gennez: "In dit onderwijsakkoord verandert er te weinig"

13 januari 2017
De Vlaamse regering heeft een akkoord bereikt over de hervorming van het secundair onderwijs. Dat moet ingaan op 1 september 2018. Tijdens de persconferentie zat de sfeer alvast goed, maar is dat terecht? Lode Roels vroeg het aan Caroline Gennez, parlementslid voor SP.a.

"Blij dat er een akkoord is"

"Na twintig jaar discussie zijn we blij dat er een akkoord is.", zegt Gennez. "Maar als je zo lang over een akkoord discussiëert, is het ook belangrijk dat er doelen worden vervuld."

Belangrijk dat er doelstellingen verwezenlijkt worden.

Gennez wijst erop dat 1 op 8 kinderen in Vlaanderen geen diploma haalt, dat in Antwerpen en Brussel 1 op 4 kinderen geen diploma haalt en dat het algemeen niveau van presteren naar omlaag gaat. "Daarom zeggen we als sp.a dat er moet ingezet worden op toponderwijs voor iedereen en dat de ongelijkheid moet verkleind worden."

Te weinig verandering

Volgens Gennez verandert er in het huidige akkoord te weinig. Kinderen worden nog altijd gedwongen om op 11 à 12 jaar een keuze te maken voor een bepaald onderwijssysteem en technische en algemene richtingen zouden nog teveel gescheiden worden: "In het ideaalbeeld van sp.a worden jongeren zoveel mogelijk samen omhoog gehaald. In dit voorstel wordt de lat eigenlijk lager gelegd. De regering wil nu bijvoorbeeld werken met 'basisgeletterdheid'. Kan je dan een beetje geletterd zijn?

Wij willen dat er later gekozen wordt, zodat het watervalsysteem eruit gaat.

"Er worden mogelijkheden gegeven aan de onderwijssector, maar geen richting.", aldus Gennez.