Caroline Pauwels: "Het rituaal van het dopen zorgt voor een grote verbondenheid tussen studenten."

7 oktober 2016
Caroline Pauwels
Caroline Pauwels, de nieuwe rector van de VUB, vindt niet dat de studentendopen moeten worden afgeschaft. Integendeel. Het jaarlijkse rituaal brengt de studenten ook dichter bij elkaar.

Caroline Pauwels studeerde zelf filosofie aan de Universiteit in Antwerpen en communicatiewetenschappen aan de VUB. Het rituaal van de studentendoop is niet aan haar voorbij gegaan. Ondanks de vele kritiek vindt ze dat de traditie ook een mooie betekenis heeft.

"Het rituaal van de studentendoop zorgt voor een grote verbondenheid onder de studenten." De vettige dopen, waar de voorbije week in de kranten naar verwezen werd, behoren tot het verleden. De dopen van nu verschillen erg van facultaire kring tot kring."

Dat er in sommige kringen aan de VUB naakt wordt gedoopt kon ze niet bevestigen. "Wij zijn niet van alles op de hoogte. Misschien is het soms vernederend maar hoe dan ook vind ik dat de organiserende studenten verstandig genoeg moeten zijn en goed moeten weten waar de grens ligt. De bedoeling blijft om de weg te tonen, een levensles mee te geven aan de nieuwe generatie. Dat je dan clash over je heen krijgt, een soort blauwe smurrie die enkele dagen aan je blijft kleven, is dan ook symbolisch. Ze mogen me nu als loser beschouwen maar ik vind niet dat de universiteit het recht heeft om daarop in te binden."

Radio 1 Select