3 jaar na de aanslagen: kersvers procureur wil nieuw veiligheidsplan voor Zaventem

18 maart 2019
© Radio 1
Ine Van Wymersch, bekend als woordvoerder van het parket in Brussel, legt vanmorgen de eed af als procureur in Halle-Vilvoorde. Als procureur zal ze bepalen welke criminaliteit in Halle-Vilvoorde de prioriteit krijgt. Eén doel heeft Van Wymersch al voor ogen: "De luchthaven moet een eigen veiligheidsplan hebben", klinkt het drie jaar na de aanslagen in Zaventem.

Procureur des konings

Meer dan acht jaar was Ine Van Wymersch woordvoerder van het parket in Brussel. Geen vanzelfsprekende job, want daarnaast bleef ze voltijds openbaar aanklager. "Geen commentaar is geen optie", is haar motto, en dat werd gesmaakt door journalisten. In 2016 kreeg Van Wymersch nog de prijs voor beste Nederlandstalige woordvoerder, van communicatievereniging KORTOM en de Vlaamse Vereniging voor Journalisten (VVJ). Nu maakt ze de overstap naar het parket van Halle-Vilvoorde, als procureur des konings.

Een ronkende titel, geeft ze zelf toe, maar in feite gaat het om een promotie naar een functie met veel verantwoordelijkheid. "Als procureur ben je verantwoordelijk voor het vervolgingsbeleid in je arrondissement", legt Van Wymersch uit. "We gaan ook bekijken welke criminaliteit we prioritair vervolgen", klinkt het. Als procureur volgt Van Wymersch Thiery Freyne op, die algemeen directeur wordt van het ziekenhuis Jan Portaels in Vilvoorde.

Veiligheidsplan

Als kersvers procureur heeft Van Wymersch al één duidelijk aandachtspunt klaarstaan: de luchthaven van Zaventem. Een "mini-maatschappij", noemt ze het zelf, die dan ook aparte aandacht vereist. "Zoals elke politiezone een eigen zonaal veiligheidsplan heeft, moet de luchthaven zo'n plan hebben", vindt Van Wymersch.

Zoals elke politiezone een eigen zonaal veiligheidsplan heeft, moet de luchthaven zo'n plan hebben

Concreet moeten de diensten beter samenwerken. "Wat zijn de taken voor de lokale politie? Wat zijn de taken voor de federale gerechtelijke politie die op de luchthaven aanwezig zijn?", vraagt ze. Van Wymersch wil de federale politie ook versterkt zien in de luchthaven.

Samenwerken is één ding, keuzes maken een tweede. "We kunnen nog beter in kaart brengen wat de luchthavencriminaliteit is. Dan moeten we kiezen waar we onze capaciteit op inzetten", klinkt het. Toch is Van Wymersch gerust. "Mocht er zich een aanslag voordoen, weet iedereen perfect wat te doen."

Mijn motto is: geen commentaar is geen optie

Toch zal ook communicatie voor Van Wymersch ook een belangrijk stokpaardje blijven. "Ik zal er de komende jaren ook voor staan dat het parket van Vilvoorde helder en toegankelijk communiceert", zegt ze. "We moeten niet alleen zeggen dat we transparant willen zijn, maar dat ook effectief zijn."

Bekijk het gesprek met Ine Van Wymersch in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'