Cartoonist van 'seksistische prent' die opdook in Schild & Vrienden-groep: "Ik ben verontwaardigd"

17 september 2018
"Met deze cartoon wilde ik seksisme niet promoten, de cartoon wil seksisme net aankaarten"

Even terug naar de “Pano”-reportage van twee weken geleden over Schild & Vrienden, de rechts-radicale beweging van Dries Van Langenhove. Daarin kon "Pano" vaststellen dat het publieke verhaal van de beweging verschilt van wat er in hun geheime Facebook- en Discord-groepen verschijnt. De redactie kon meer dan 65.000 berichten inkijken, die onder meer expliciet racisme en seksisme toonden.

Een van die berichten, die ook te zien was in de “Pano”-reportage, was een cartoon waarop een vrouw tegen haar mannelijke collega’s zegt dat er te veel seksisme op de werkvloer is en dat ze “serieus genomen wil worden”. Even later wordt ze ook “serieus genomen”, zij het iets te letterlijk. De cartoon werd gebruikt in een seksistische conversatie tussen leden van Schild & Vrienden.

(Lees verder onder de Facebookpost van Matthys)

De cartoon blijkt van Marty Matthys te zijn, die op zijn Facebookpagina wel vaker cartoons deelt. “Ik was verontwaardigd”, reageert Matthys nu in 'De Wereld Vandaag'. “Als cartoonist maak je iets waarbij je zaken uitvergroot. Je laat ruimte aan het publiek om je tekening te interpreteren en je daagt mensen uit om na te denken over bepaalde thema’s.”

Alleen heeft Schild & Vrienden deze cartoon in een heel andere context gebruikt, zo zegt de cartoonist. “Als je de cartoon dropt in een groep waar racisme en seksisme als regel gelden, dan lijkt het dat die cartoon dezelfde bedoeling heeft."

Met deze cartoon wilde ik seksisme niet promoten, de cartoon wil seksisme net aankaarten. De context is alles.

Matthys is echter niet van plan om nu op een andere manier zijn cartoons aan te pakken. “Ik vind het nog steeds een goede cartoon. Je zoekt altijd een bepaald spanningsveld op. En eens je hem naar buiten brengt, wordt hij eigendom van de lezer. Hoe die daarna gebruikt wordt, is een andere zaak.

Beluister het gesprek in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: