Catalonië na het stemmen: ruimte voor redelijkheid of blijft kloof tussen Madrid en Barcelona gapen?

2 oktober 2017
Catalonië na het stemmen
Enkele honderden gewonden, 92 stembureau's gesloten, 3 burgers gearresteerd: Catalonië likt zijn wonden. De Catalaanse nationalisten hebben dan toch doorgezet met hun referendum over onafhankelijkheid en de Spaanse regering heeft alles uit de kast gehaald om dat te saboteren.

Wie hoopte dat het Catalaanse referendum in alle rust zou verlopen, had het mis. De Spaanse regering van Mariano Rajoy heeft duizenden agenten van de Policía Nacional en de Guardia Civil ingezet om zoveel mogelijk Catalanen te verhinderen hun stem uit te brengen.

De confrontatie tussen gemotiveerde burgers en de Spaanse nationale politie is op verschillende plaatsen ontaard, waarbij vooral de Spaanse politie zich van zijn harde kant heeft getoond. Stemgerechtigde burgers die tegen de grond worden gewerkt, mensen die over het asfalt worden gesleurd, zwaarbewapende agenten die stembureaus binnenvallen of die mensen uiteendrijven met rubberkogels.

Het Spanje van na de Franco-dictatuur heeft niet zijn meest democratische gelaat laten zien. "Dom" en "autoritair", zei Vincent Scheltiens, onderzoeker politieke geschiedenis aan de Universiteit Antwerpen.

Het ongerechtvaardigde gebruik van geweld door de Spaanse staat, irrationeel en onverantwoordelijk, houdt de wil van de Catalanen niet tegen.
Catalaanse minister-president Carles Puigdemont

90 procent van de Catalanen die hun stem uitbrachten in het referendum over onafhankelijkheid, hebben gestemd vóór de onafhankelijkheid van Spanje. In totaal zijn 2,26 miljoen Catalanen gaan stemmen, dat is 42,3 procent van de stemgerechtigden. Bij het aantal getelde stemformulieren zijn nog níet die formulieren inbegrepen die door de Spaanse nationale politie in beslag genomen zijn, zegt Jordi Turull, de woordvoerder van de Catalaanse regering. 15.000 stemmen zijn volgens hem nog niet geteld.

En wat nu?

In een toespraak gisteravond had Carles Puigdemont, het hoofd van de Catalaanse regionale regering, al aanspraak gemaakt op de overwinning van het "ja"-kamp. "We hebben het recht gewonnen om een onafhankelijke staat te worden", zei hij. Hij verklaarde dat hij zich aan zijn belofte zou houden om de onafhankelijkheid uit te roepen als "ja" won.