Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

"CD&V en Open VLD willen N-VA in regering en daar hebben ze hun redenen voor"

wo 6 nov. - 8:07

De impasse rond de federale regeringsvorming blijft, ook nu PS-voorzitter Paul Magnette is aangesteld als informateur. Hoewel Magnette grote voorstander is van een paarsgroene formule (zonder N-VA dus red.), moet hij van de koning alle formules onderzoeken. Hij gaat alvast met 8 partijen praten, onder wie ook CD&V en Open VLD. Zij zullen kleur moeten bekennen, maar geven nu al aan dat N-VA bij de federale regering hoort. En daar hebben ze hun redenen voor.
Johny Vansevenant

Iets voor 19 uur gisteravond liet het koninklijk paleis weten dat PS-voorzitter Paul Magnette informateur wordt. Het is de derde zet van koning Filip: nadat hij eerst Johan Vande Lanotte (SP.A) en Didier Reynders (MR) het veld instuurde als informateurs, gevolgd door een passage van preformateurs Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS), is het nu dus opnieuw de beurt aan een informateur. Op 18 november moet Magnette al zijn eerste verslag uitbrengen.

De PS, de partij van de Franstalige socialisten, is de enige partij die onmisbaar is bij gelijk welke federale regeringsformule", legt Wetstraatjournalist Johny Vansevenant uit in 'De Ochtend'. "Door meteen een zwaargewicht in te zetten, geeft koning Filip aan dat de speeltijd voorbij is."

Maar Magnette blijft "slechts" informateur. "Hij moet informatie inwinnen, meer niet. Hij is geen formateur of preformateur, Bourgeois en Demotte zaten als preformateurs toch al dichter bij een regeringsvorming."

Alle formules onderzoeken

De koning heeft Magnette ook uitdrukkelijk gevraagd om alle formules te onderzoeken. "Hij mag dus niet gaan voor zijn voorkeurscoalitie paarsgroen (zonder de N-VA, red.), hij moet dus ook nagaan of paarsgeel (met deN-VA, red.) nog levensvatbaar is. Magnette zegt dat hij 8 partijen gaat raadplegen: de N-VA, CD&V, socialisten, liberalen en groenen."

Koning Filip heeft zo zijn redenen om een open formule te eisen. "In 2010-2011 had de N-VA de indruk dat koning Albert, de vader van koning Filip, haar er niet bij wilde."

Maar hoe reageert de N-VA nu op de aanstelling van Magnette als informateur? "De N-VA heeft gisteren al gezegd dat Magnette het moest doen en dat hij dan maar paarsgroen moest uittesten. Bij de N-VA hopen ze op een mislukking van paarsgroen, zodat alleen paarsgeel als optie overblijft. Dan is de PS zijn opties kwijt en moet ze meer toegeven aan de N-VA. Maar anderzijds is het allesbehalve peis en vree tussen de PS en de N-VA. Eergisterenavond was Magnette in "Terzake" nog heel kritisch voor de N-VA. Hij was niet te spreken over haar sociaal programma. De N-VA gaf op sociale media gisteren een tikje terug. De partij klaagde over PS-framing. Paarsgeel wordt dus erg moeilijk."

CD&V en Open VLD moeten kleur bekennen

Het is ook uitkijken naar CD&V en Open VLD, zij zullen kleur moeten bekennen. "Er was een mededeling van CD&V gisteravond, daarin werd gezegd dat hun voorkeurscoalitie paarsgeel is (met de N-VA erbij dus, red.). Ook bij Open VLD zeggen ze dat paarsgroen veel moeilijker is dan paarsgeel, ze hebben liefst dat de N-VA erbij is. Daar zijn natuurlijk veel redenen over. Stel dat het paarsgroen is, dan zit niet alleen Vlaams Belang maar ook de N-VA in de oppositie. Dan zal er door die twee partijen volop geschoten worden op de CD&V en op Open VLD. Dat lijkt bijna op zelfkastijding", legt Vansevenant uit.

De integrale analyse van Johny Vanseveant lees je op vrtnws.be

Beluister het gesprek met Johny Vansevenant in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet