CD&V wil hospitalisatieverzekering verplicht de kosten laten dekken na suïcidepoging

15 april 2022
Kamerlid Els Van Hoof (CD&V) wil het verplicht maken dat elke hospitalisatieverzekering de medische kosten dekt na een suïcidepoging. Nu moeten mensen nadien zelf opdraaien voor die kosten, maar Van Hoof heeft een wetsvoorstel ingediend om daar verandering in te brengen. Ze wil het verzekeraars ook onmogelijk maken om extra premies aan te rekenen omdat iemand eerder een suïcidepoging ondernam.

Vandaag is het zo dat wie in het ziekenhuis belandt na een zelfmoordpoging zelf moet opdraaien voor de ziekenhuiskosten. Hospitalisatieverzekeringen komen in dat geval namelijk niet tussen. "Verzekeraars kunnen dat zetten onder opzettelijke daden en iedereen catalogeert het daaronder", legt Els Van Hoof, kamerlid voor CD&V, uit. "Maar als je zo'n daad doet, is dat wel gekoppeld aan een ziekteproblematiek."

En dus moet er iets veranderen, vindt Van Hoof. “Vele mensen met zelfmoordgedachten voelen al een intens schuldgevoel tegenover hun familie, hun omgeving of de samenleving. Dat suïcidale mensen moeten opdraaien voor de kosten na een wanhoopsdaad, culpabiliseert hen nogmaals. Door expliciet te bepalen dat deze kosten niet gedekt worden, worden deze mensen met de vinger gewezen, veroordeeld en financieel gestraft. Het duwt hen alleen nog dieper de put in.”

Dat suïcidale mensen moeten opdraaien voor de kosten na een wanhoopsdaad, culpabiliseert hen nogmaals

Bovendien wijst Van Hoof ook op de link tussen psychologische en financiële kwetsbaarheid. "Gezien de vicieuze cirkel tussen armoede en psychische problemen, verergeren deze financiële zorgen nog eens de kwetsbare psychische toestand van de betrokkene.” Van Hoof heeft daarom een wetsvoorstel ingediend om ervoor te zorgen dat de medische kosten voortaan juist wél verplicht gedekt worden door een hospitalisatieverzekering na een poging tot zelfdoding.

Premies verbieden

Maar daarmee zijn nog niet alle problemen van de baan, want wanneer iemand in het verleden een zelfmoordpoging ondernomen heeft, kan een verzekeraar een extra premie aanrekenen. "Zo worden die mensen dubbel gestraft", vindt Van Hoof. "We moeten mensen die een suïcidepoging ondernemen juist ondersteunen en helpen bij hun genezing en niet eeuwig brandmerken."

We moeten mensen ondersteunen en helpen bij hun genezing, niet eeuwig brandmerken

Extra premies aanrekenen moet (in dit specifieke geval) dus verboden worden, vindt Van Hoof. Bovendien wil ze een bepaling toevoegen die stelt dat een verzekeringsnemer niet verplicht is om informatie over een eerdere zelfmoordpoging te delen bij het afsluiten van een verzekeringsovereenkomst.

Het wetsvoorstel van Van Hoof werd al ingediend, maar werd nog niet voorgelegd aan de coalitiepartners van CD&V. Of de christendemocraten hierin gesteund zullen worden door andere partijen, is dus nog niet duidelijk.

Beluister het gesprek in 'De ochtend' via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws en 'De ochtend'

Lees ook