CD&V'er Nathalie Muylle ontdekte niet via voorzitter dat ze geen minister werd

6 oktober 2020
© Thierry Roge (Belga)
Voormalig federaal minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) heeft via een journalist moeten vernemen dat ze geen minister zou worden in de volgende federale regering. Dat zei ze in 'De Ochtend'. Ze vernam het net voordat ze een toespraak moest geven op het partijcongres. Volgens Muylle heeft CD&V-voorzitter Joachim Coens zich wel al verontschuldigd en heeft ze vanmiddag nog een gesprek met hem.

Het is een harde stiel, de politiek. Die uitdrukking duikt wel eens vaker op, maar dat die niet uit de lucht is gegrepen blijkt eens te meer na de ministerkeuzes voor de nieuwe federale regering. In haar afscheidsinterview in "De Ochtend" antwoordde voormalig federaal minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) eerlijk op de vraag hoe ze zelf ontdekte dat ze geen post zou krijgen in de nieuwe federale regering.

"Het was op het toetredingscongres van CD&V", vertelde Muylle. "Net voor ik het podium op ging kreeg ik een sms van een journalist die me vroeg om de naam van Annelies Verlinden als minister van Binnenlandse Zaken te bevestigen", zei ze. De partij had haar gevraagd om op het congres uitleg te geven over het luik gezondheidszorg en arbeidsmarkt in het federale regeerakkoord. Dat had ze namelijk zelf mee onderhandeld. Maar de toespraak liep niet zoals gepland. "Mensen die me goed kennen hebben het gehoord in mijn stem. Die sloeg over de eerste zinnen. Het waren de moeilijkste 10 minuten van mijn politieke loopbaan. Pas na het congres heb ik het dan officieel vernomen. Het waren drie lange uren", aldus Muylle.

De ex-minister steekt niet onder stoelen of banken dat ze graag deel had uitgemaakt van de nieuwe federale regering. De ministerpost van Binnenlandse Zaken sprak haar ook aan. "Ik ben heel lang eerste schepen geweest. In die zin weet ik hoe politie en brandweer werkt. Ik had natuurlijk graag verder gedaan. Maar je kiest voor toekomst en voor regionale spreiding. Ik begrijp dat", zegt ze.

Waarom kreeg Muylle eerst geen telefoontje van CD&V-voorzitter Joachim Coens? Hij hoefde nu niet per se een waslijst aan mensen op te bellen, het ging om drie mensen. De CD&V-politica benadrukt dat het volgens haar inderdaad beter had kunnen lopen. "Menselijk zou het goed geweest zijn als we vooraf gesproken zouden hebben", zegt ze. Maar ze toont ook begrip. "Ik denk dat het niet evident is om slechtnieuwsgesprekken te doen. Ik deed er zelf ook vaak. Waarom het zo gelopen is moet u aan hem vragen", zegt Muylle, refererend dus naar voorzitter Coens. "Hij heeft zich wel al verontschuldigd. We hebben elkaar na het congres ook kort gezien en vanmiddag hebben we opnieuw een gesprek", aldus de politica.

Beluister hier het gesprek met Nathalie Muylle:

Ook bij Groen teleurstelling

Ook Groen-fractievoorzitter Kristof Calvo greep naast een ministerpost. Hij uitte eerder al zijn duidelijke ontgoocheling daarover in "De zevende Dag". "Je kan niet iedereen minister maken. Maar je kan wel iedereen met respect behandelen. En dat is helaas niet gebeurd", zei hij daar. Groen-voorzitter Meyrem Almaci toonde begrip en gaf toe dat de aanstelling van de ministers niet gelopen is zoals ze zelf wilde. Het partijbestuur gaat de besluitvormingsprocedure voor die aanduiding herbekijken.

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: