Ceci n'est pas un politologue Marocain

23 oktober 2014

Geen idee wie er op het plaatje staat, maar het is niet de Marokkaanse politicoloog en columnist Nizar Mourabit. En al helemaal niet de Zwolse beeldende kunstenaar Nelle Boer.

Het geval wil dat de veelgevraagde 'opiniemarokkaan' Mourabit bedacht werd door Nelle Boer. Middels een verzonnen naam en een foto van een Saoedische man die hij van het internet plukte, gaf Boer zich een aantal maanden uit voor een hoogopgeleide Nederlandse Marokkaan met meningen over Nederlandse jihadisten en over de positie van moslims in het algemeen.

Dat bleek een gigantisch gat in de mediamarkt. Op radio of televisie was Mourabit om evidente redenen niet te horen, maar hij werd een veelgevraagde stem in het maatschappelijk debat en publiceerde opinistukken in alle grote Nederlandse kranten.

Gisteren onthulde Mourabit zijn ware identiteit op het journalistiek platform De Correspondent. Benieuwd naar de ervaringen en beweegredenen van zijn alterego. En naar de reacties van de nieuwsorganen die hij misleidde.

Bestaat die Nelle Boer trouwens zelf wel? Naar eigen zeggen wil hij als kunstenaar "aantonen dat mensen geneigd zijn om klakkeloos over te nemen wat ze zien". Zo fabriceerde hij (?) ooit een fake-naaktprortret van Eva Braun.