Centraal Station Antwerpen onder verhoogd politietoezicht na dreigingsvideo

3 maart 2017
Het Centraal Station in Antwerpen staat onder verhoogd politietoezicht, nadat een dreigingsvideo is opgedoken die gelinkt wordt aan de terreurgroep IS. De video is opgenomen in en rond Antwerpen Centraal.

De video werd gevonden op berichtendienst Telegram door hoogleraar criminologie Ahmet Yayla van de George Mason University in Virginia, de Verenigde Staten. Hij twitterde de video en besluit dat IS binnenkort een aanslag zal plegen in België (zie onder). 

In de video loopt iemand het Centraal station in Antwerpen binnen terwijl op de achtergrond muziek speelt die blijkbaar ook te horen was in een filmpje dat de aanslag in Instanbul aankondigde.

Of de video echt gemaakt is door aanhangers van IS is nog niet duidelijk. De Antwerpse politie neemt de zaak ernstig en verhoogt daarom het toezicht in het station.

"Het onderzoek loopt nu naar de beelden en we wachten ook de dreigingsanalyse van het OCAD af", vertelt Sven Lommaert van de Antwerpse politie. "Maar als voorzorgsmaatregel wordt het station vanochtend extra beveiligd."

Of het om een recente video gaat, maakt eveneens deel uit van het onderzoek. "Maar het ziet er inderdaad wel naar uit", zegt Lommaert.

Lommaert voegt eraan toe dat het de eerste keer is dat er een video opduikt "met een zeer concrete verwijzing naar Antwerpen en een van de iconische gebouwen van de stad".

Radio 1 Select