CEO Sint Jan ziekenhuis in Brussel: "Hopelijk kunnen we het tij nu keren"

28 september 2020
© Paul-Henri Verlooy (Belga)
In het Brussels Gewest gelden vanaf vandaag strengere coronamaatregelen. Die extra maatregelen waren absoluut nodig, zegt Hadewig De Corte, CEO van het Sint-Jan ziekenhuis in Brussel, in 'De Ochtend'.

Vanaf vandaag moeten in Brussel de nachtwinkels dicht om 22 uur en de cafés om 23 uur. Er is ook een nachtelijk samenscholingsverbod. Dat zijn de maatregelen die de Brusselse regering afgelopen weekend nam om het snel stijgende aantal coronabesmettingen terug te dringen. Per 100.000 inwoners zijn er meer dan 180 besmettingen per week, 9 keer zoveel als de waarschuwingsdrempel.

Die extra maatregelen waren absoluut nodig, zegt Hadewig De Corte, CEO van het Sint-Jan ziekenhuis in Brussel. "Kort op de bal spelen is de boodschap. En dat was een beetje ongelukkig in de laatste week. Enerzijds kreeg je vanuit de federale overheid signalen van versoepelende maatregelen, anderzijds waren er de sterk stijgende besmettingen. Het was moeilijk om te blijven volgen."

Het belangrijkste is om afstand te houden. Maar: "We leven in een grootstad met verschillende groepen mensen en culturen, ook mensen die in armoede leven en minder mogelijkheden hebben om zich te informeren. De realiteit is dat informatie niet overal even makkelijk doorsijpelt. We zien in onze ziekenhuizen dat mensen niet op de hoogte zijn. We moeten met zijn allen gerichter blijven informeren."

De Corte bevestigt dat het aantal opnames in het ziekenhuis snel stijgt. "We zien het snel toenemen, het gaat pijlsnel omhoog. In het begin waren het vooral patiënten die niet ziek waren die positief testten, maar nu zien we dat ook de andere ziekenhuisopnames enorm stijgen, van mensen die zwaar intensieve zorg nodig hebben."

Ze hoopt dat de nieuwe maatregelen in Brussel het tij kunnen doen keren. "We blijven bezorgd. Als we hier door komen, staat de winter nog voor de boeg, we krijgen misschien nog opflakkeringen."

Beluister het gesprek met Hadewig De Corte in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: