Changez!

17 maart 2012
Honderd jaar geleden was Vlaanderen een ontwikkelingsland en Wallonië een economische wereldmacht. Met dank aan de 'Grand Central Belge'.

Midden 19de eeuw werd het zuiden van het land onveilig gemaakt door bendes van honderden mannen, vrouwen en kinderen die van dorp tot dorp trokken en onderweg bakkers, boerderijen en graanhandels overvielen om toch maar aan eten te geraken. In Meulebeke kregen de inwoners wapens om zich te verdedigen, in Brugge werden de stadspoorten gesloten om de uitgehongerde bendes buiten te houden en in Brussel werden de gendarmerie en het leger ingezet om die horden landlopers de stad uit te jagen en te "repatriëren" naar de Oost- en West-Vlaamse dorpen waar ze vandaan kwamen.

Het Texas van Vlaanderen was ooit het Charleroi van zijn tijd. En Charleroi was het 19de eeuwse equivalent van Sillicon Valley: absolute wereldtop inzake technologische innovatie en economische expansie.

De Grand Central Belge was ooit de belangrijkste spoorlijn van het land, de economische slagader die de Waalse industrie met de Antwerpse haven verbond. Vandaag is daar nauwelijks iets van over. Pascal Verbeken volgde het traject van weleer en verzamelde al wandelend verhalen over vroeger en nu, over vergeten ellende en vergane glorie.


 

Nu beluisteren? Klik hieronder. Downloaden? Hier rechtsklikken en Opslaan als...