Chantage in al zijn vormen

16 januari 2020
De Nederlandse Youtubester Nikkie De Jager werd wereldberoemd met de make-up tutorials die ze online zet. Filmpjes waarin ze make-uptips deelt en demonstreert. Eergisteren kwam ze uit de kast als transgender. Nikkie is als jongen geboren, zo blijkt. Jammer genoeg was het geen vrijwillige outing. In een internetfilmpje legt ze zelf uit dat mensen er mee dreigden haar verhaal naar de pers te lekken. Chantage. En dus besliste ze dat ze zelf er mee naar buiten moest komen.

Wat een schurkenstreek. Iemand de kast uit jagen in ruil voor geld. Maar chantage is niks nieuws en gebeurt op allerlei fronten. Kijk naar Picanol, deze week. Ook dat was een soort chantage. Geld of we gijzelen uw bedrijf! Chantage in al zijn vormen is vandaag het thema in De wereld van Sofie.


Nikkie De Jager reageerde dus in een video op de chantage waar zij als transgender mee te maken krijgt. Zij nam de vlucht vooruit en kondigde haar transgender-ID dan maar zelf aan. Krijgen transgenders of holebi’s wel vaker te maken met chantage? Hoe reageren ze daar best op? Een gesprek met Jeroen Borghs, woordvoerder van çavaria, de belangverdediger van holebi’s en transgender.

Gruwelijk moet dat zijn, gechanteerd worden. De controle of de regie over je eigen leven kwijtspelen en die pas tegen een hoge prijs kunnen terugkrijgen. Ook student Aimé Schrauwen maakte het mee. Op een dag las hij op zijn computer de melding dat zijn computer gehackt was en dat gevoelige informatie gedeeld zou worden als hij geen 5000 euro zou overmaken. Hij vertelde zijn verhaal aan Brecht Devoldere.

Misschien kreeg je zelf ook al een mail waarin staat dat men weet naar welke pornosites je gesurft hebt? Waarin gedreigd wordt foto’s te verspreiden van jou terwijl je aan het masturberen bent? Hoe kan het überhaupt dat hackers die beelden echt zouden hebben? Wat doe je in zo’n gevallen? En heeft de politie verhaal tegen de bendes die achter deze chantagepraktijken zitten? Vragen over chantage die zich steeds vaker als cybercrime voordoet voor computerwetenschapper Jeroen Baert (KULeuven).

Chantage komt uiteraard ook in de politiek voor. Een strategische zet om de ander schaakmat te zetten. Ook Donald Trump zou dat overkomen zijn, wordt gezegd. Die zou ooit in zijn kamer in het RitzCarlton hotel in Moskou gefilmd zijn geweest met enkele prostituees. De Russische Dienst zou die gemaakt hebben en dat zou de verklaring zijn waarom de Russen vat lijken te hebben op de Amerikaanse president. Zou zou zou, want de geruchten zijn nooit bevestigd. Maar het is in ieder geval een techniek die Rusland wel vaker toepast, die zelfs zijn eigen term heeft gekregen: “kompromat”. Emmanuel Waegemans - Ruslandkenner en emeritus professor Slavistiek aan de KULeuven - licht toe.

Soms kan chantage of de poging tot chantage zorgen voor een eeuwig besmuikte reputatie. Dat overkwam de Franse Marie-Antoinette, vrouw van de Franse koning Lodewijk XVi. Het beeld van de spilzieke, extravagante, overspelige Marie-Antoinette dat nog lang doorleefde heeft oa zijn oorsprong in pamfletten die chanteurs over Marie-Antoinette dreigden te verspreiden en die later gevonden werden in de Bastille… Max Vryens reconstrueert het verhaal.

Waar komt het woord chantage vandaan? Er zou een link zijn met het woord “chanter”, zingen. En “faire chanter” wil zeggen: iemand doen bekennen. In lang vervlogen tijden waren het beulen die mensen moesten doen bekennen. Ward Bogaert duikt in de etymologie van het woord.