Charles Michel: "Chantage van Bart De Wever maakt geen indruk"

8 januari 2018
Premier Charles Michel (MR) is "niet onder de indruk" van "de chantage" van meerderheidspartij N-VA. Dat zegt hij op de Franstalige radiozender Bel RTL. De premier reageert daarmee op N-VA-voorzitter Bart De Wever, die gisteren verklaarde dat zijn partij uit de regering stapt als staatssecretaris Theo Francken ontslag zou moeten nemen. "Ik laat mijn agenda niet dicteren."

Het waren harde woorden, die N-VA-voorzitter Bart De Wever gisteren in de mond nam. "Als men Theo Francken vraagt om ontslag te nemen, dan zal de N-VA zich uit de regering terugtrekken", zo zei hij aan "VTM Nieuws". Hij reageerde daarmee op meerderheidspartijen CD&V en Open VLD, die zich steeds luider lijken af te vragen of de staatssecretaris wel nog kan functioneren na de Soedan-kwestie.

"Die chantage maakt geen indruk op mij", reageert de premier vanochtend op Bel RTL. "En ook de bedreigingen of provocaties van Eric Van Rompuy doen dat niet (die had gisteren gezegd dat de premier de handpop is van de N-VA, nvdr.)."

"De dossiers van asiel en migratie verdienen meer dan ruzieënde ego's", zo benadrukt de premier. "Ik laat mijn agenda dus niet dicteren. Niet door de oppositie, maar ook niet door een meerderheidspartij."

Michel herhaalt nog eens dat er een onderzoek loopt naar de getuigenissen van de Soedanezen, die verklaarden gefolterd te zijn eens ze teruggestuurd werden. "Dat onderzoek dient niet om te weten of Francken moet aftreden of niet, maar wel om lessen te leren voor de toekomst."

Bron: vrtnnws.be