Chef-kok Julie Baeckelandt: “Seksuele intimidatie, het gebeurt echt wel. Ook bij ons”

11 december 2017
Mario Batali, een van de bekendste Amerikaanse chefs stapt op na verschillende klachten van vrouwen over seksuele intimidatie en ongepaste aanrakingen. Na de film- en televisiewereld lijkt nu de culinaire wereld aan de beurt. De Vlaamse chef-kok Julie Baeckelandt windt er in “De Wereld Vandaag” geen doekjes om. “Het gebeurt echt wel, ook bij ons.”

De Amerikaanse chef-kok Mario Batali, die aan de kop staat van een heel imperium, heeft inmiddels zijn functie opgegeven en stopt ook met zijn tv-show. Hij laat weten volledig verantwoordelijk te zijn voor de incidenten van grensoverschrijdend gedrag waar hij van beschuldigd wordt.

De jonge topchef Julie Baeckelandt van restaurant “C-Jules” was in 2016 “Lady Chef of the Year”. Ze is nauwelijks verwonderd bij het horen van het nieuws: “Zo triest, het blijft me verbazen hoe mannen in dit beroep tegenover vrouwen staan. Ik heb het zelf niet aan den lijve ondervonden, voor alle duidelijkheid. Maar ik heb veel gezien. Het gebeurt echt wel, ook bij ons.”

De chef is nu eenmaal de chef

Julie Baeckelandt: “In de keukens zijn vrouwen in de minderheid en staan ze meestal vrijwel alleen tussen mannen. Het is een enorme mannencultuur en een harde wereld tout court. Het begint bij pesten en plagen. Ze vallen je voortdurend lastig. En ook hier, je hebt schrik om je job te verliezen. En bij klachten geloven ze je niet. Iemand die er bij ons voor uit komt, kan haar carrière vergeten. De chef is nu eenmaal de chef in deze wereld.”

Baeckelandt is naast kok en zaakvoerster van “C-Jules” in Zottegem ook docente. “Ik geef les in de hotelschool Ter Duinen. Veertig procent van de leerlingen is daar vrouw, maar ze komen er niet allemaal omdat het zo’n harde mannenwereld is. Vrouwen verdwijnen nog te snel op de achtergrond in de wereld van de horeca. Je moet respect veroveren door meer dan je mannetje te staan.”

Bron: vrtnws.be