Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Chemotherapie na borstkankeroperatie is soms overbodig

vr 23 apr. - 0:07

De chemotherapie die veel vrouwen krijgen na een borstkankeroperatie is vaak niet nodig. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek van het Jules Bordet Instituut in Brussel. Radiotherapeut Alex De Caluwé is een van de onderzoekers en vertelt erover in ‘Nieuwe Feiten’.
borstkanker

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat de chemo die veel vrouwen krijgen na een borstkankeroperatie in sommige gevallen overbodig is. “We hebben voor het onderzoek meer dan 7000 patiënten gedurende een periode van 8 jaar opgevolgd”, vertelt radiotherapeut Alex De Caluwé. “Het onderzoek is gebaseerd op vrouwen uit alle mogelijke leeftijdscategorieën. Deze vrouwen kregen individueel een genetisch onderzoek naar de borstkankertumoren. Belangrijk was wel dat de kanker van hormonale aard was, vroegtijdig was vastgesteld en niet uitgezaaid was.”

“Het doel van het onderzoek was om, aan de hand van genetisch onderzoek op de tumor, na te gaan of de chemotherapie voordelig werkt voor de patiënt of overbodig is. Voordien baseerden artsen zich op de klinische kenmerken van de patiënt en beslisten ze op basis van deze kenmerken of de patiënt behandeld zou worden of niet. Dankzij het nieuwe onderzoek heeft de arts ook de mogelijkheid om een genetisch oordeel uit te voeren. De ene kanker is de andere niet, sommige hoogrisico patiënten, waarvan men dacht dat chemotherapie noodzakelijk was, bleken toch een laag risico te hebben door de genetische analyse. Hierdoor kan de arts beslissen om alsnog de chemotherapie achterwege te laten”, aldus De Caluwé.

Er bestaan meerdere soorten kankers, maar meer dan de helft van de kankers zijn hormoongevoelig. “Dat betekent dat de kanker aangedreven wordt door het vrouwelijk hormoon. Vooral bij patiënten boven de 50 jaar is het niet altijd even duidelijk of chemotherapie nodig is. Deze vrouwen bevinden zich vaak in het proces van naar de menopauze en beschikken daardoor over minder vrouwelijke hormonen. Een herval van een hormoongevoelige kanker zou dan ook minder snel voorkomen. Dit nieuw genetisch onderzoek kan zowel de arts als de patiënt bijkomende informatie bezorgen om een goed overwogen beslissing te maken omtrent de chemotherapie”, vertelt De Caluwé.

Momenteel kan elk ziekenhuis het nieuw genetisch onderzoek aanvragen. Voor het onderzoek wordt een stuk weefsel van de kanker opgestuurd naar een labo, waar het verder onderzocht wordt. “We moeten wel benadrukken dat het hier nog steeds om een subgroep gaat en dat dit bijkomend genetisch onderzoek niet voor iedereen van toepassing zal zijn”, aldus De Caluwé. “In gevallen van heel uitgebreide uitzaaiingen van de borstkanker zal chemotherapie na de operatie altijd aangeraden worden.”

Beluister het gesprek met Alex De Caluwé in ‘Nieuwe Feiten’ via Radio 1 Select.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet