China begint aan grootscheepse militaire oefeningen in de buurt van Taiwan

4 augustus 2022
Kinmen eiland vanuit China (Yomiuri)
China is begonnen met grootscheepse militaire oefeningen in de buurt van Taiwan. Dat zegt de Chinese staatstelevisie. Er zijn projectielen afgevuurd en volgens Taiwan hebben Chinese oorlogsschepen en vliegtuigen ook de zeegrens kort overschreden. Aanleiding tot de maneuvers is het omstreden bezoek aan Taiwan van de Amerikaanse politica Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden.

Om zes uur vanmorgen onze tijd kondigde de Chinese staatstelevisie het begin aan van de Chinese militaire maneuvers in de buurt van het eiland Taiwan. "De oefeningen beginnen en zullen doorgaan tot zondagmiddag", meldde de Chinese openbare omroep CCTV op sociale media.

De bedoeling van de oefeningen is om een "blokkade" van het eiland te simuleren. De activiteiten omvatten "het aanvallen van doelen op zee en van doelen op de grond en het controleren van het luchtruim", meldt het Chinese nieuwsagentschap Xinhua. De militaire oefeningen waren dinsdag al aangekondigd en zijn een antwoord op het bezoek aan Taiwan van Nancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse huis van Afgevaardigden. China beschouwt dat bezoek als een provocatie, want het beschouwt Taiwan als een afvallige provincie.

Projectielen

Het zou gaan om de grootste Chinese militaire maneuvers ooit in de omgeving van Taiwan, op verschillende plaatsen en tot op 20 kilometer van het eiland. Het Chinese leger meldt dat het precisieraketten heeft afgevuurd in de richting van de zeestraat tussen China en Taiwan.

Ook journalisten hebben vanop het Chinese eiland Pingtan gezien dat verschillende projectielen vanop militaire installaties werden afgevuurd in de richting van de zee, gevolgd door witte rookpluimen. Ook toeristen op dat eiland hebben de beschietingen gezien. De Straat van Taiwan is een van de drukst bevaren zeeroutes ter wereld. Nu mogen er van China geen schepen meer door, en ook vliegtuigen moeten uit de buurt blijven. 

Volgens het ministerie van Defensie van Taiwan hebben vanmorgen ook enkele Chinese vliegtuigen en schepen kortstondig de zeegrens overschreden. Taiwan zegt klaar te zijn voor oorlog, maar er niet op aan te sturen. Taiwan kreeg de voorbije dagen al te maken met Chinese sancties en met cyberaanvallen.

De voorbije nacht waren ook al ongeïdentificeerde vliegtuigen, wellicht drones, over de Kinmeneilanden gevlogen. Die horen tot Taiwan, maar liggen dicht bij het Chinese vasteland. 

Diplomatieke reacties

De ministers van Buitenlandse Zaken van Asean, de Associatie van Zuidoost-Aziatische Landen, hebben op hun top in de Cambodiaanse hoofdstad Pnom Penh gewaarschuwd voor een escalatie. "De situatie in Taiwan kan leiden tot open conflicten", werd daar gezegd. Op die top heeft de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi de maneuvers verdedigd.

Wang zei dat China de grootst mogelijke diplomatieke inspanning had gedaan om een crisis te vermijden, maar dat het niet zou toelaten dat zijn essentiële belangen zouden worden geschaad. Wang noemde het bezoek van Nancy Pelosi "manisch, onverantwoordelijk en extreem onredelijk".

De Europese Buitenlandvertegenwoordiger Josip Borell is ook op de Asean-top. Voor Borrell is er geen rechtvaardiging om het bezoek van Nancy Pelosi als voorwendsel te gebruiken voor de Chinese militaire oefening. Hij ontmoet straks de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, die ook op de topontmoeting is. 

Intussen is de Amerikaanse politica Nancy Pelosi verder gereisd naar Zuid-Korea. Daarna reist ze verder naar Japan.

Bron: vrtnws.be en De ochtend