China censureert "Bohemian Rhapsody": "Bang dat heel China homoseksueel wordt"

27 maart 2019
Rami Malek als Freddie Mercury
De Oscarwinnende film over zanger Freddie Mercury is in China te zien zonder homoscènes. Homoseksualiteit is weliswaar legaal, maar de overheid treedt op als homo's in beeld komen. Uit schrik dat de jeugd zou worden "verleid", zegt China-kenner Stijn Deklerck.

Ten minste tien scènes heeft de Chinese overheid geknipt uit “Bohemian Rhapsody”, de film over het leven van Freddie Mercury en zijn groep Queen. Alles wat verwijst naar homo- en biseksualiteit is verdwenen; zijn coming-out tegenover zijn vrouw incluis. Wanneer hij aan de groep vertelt dat hij aids heeft, wordt dat woord weggebliept.

De film is in China zo’n drie minuten korter dan bij ons. “Dit heeft echt een effect op de film”, zegt Peng, een Chinese homorechtenactivist, aan het persagentschap AP. “De film vertelt hoe Freddie Mercury zichzelf wordt, en zijn seksualiteit is daar een belangrijk onderdeel van.”

Niet strafbaar, wél taboe

Stijn Deklerck, China- en homorechtenspecialist aan de Universiteit Gent die zelf 13 jaar in China woonde, legt uit dat homoseksualiteit sinds 1997 niet meer strafbaar is in China en sinds 2001 ook geschrapt van de officiële lijst van geestesziekten. Niettemin zijn er veel regels en wetten van kracht tegen het "afbeelden van homoseksualiteit in programma’s".

De “drie no’s” gelden in China: “no disapproval, no approval, no promotion”. Geen afkeuring, maar ook geen goedkeuring en zeker geen promotie. Zo begon Weibo, het Chinese Twitter, onlangs een "schoonmaakcampagne", maar daar kwam veel kritiek op. 

Censuur is dagelijkse kost. De Chinese overheid wil niet horen van "inhoud die van homoseksualiteit een trend zou maken die de jeugd zou kunnen verleiden”, zegt Stijn Deklerck in 'Nieuwe Feiten'. Er is angst dat "kinderen ermee zouden experimenteren of dat heel China homoseksueel zou worden".

"Je voelt wel zeker een verandering. De jonge generatie, zeker in grote steden, is “mee” met nieuwe ideeën over gender en seksuele oriëntatie." Maar voor homo-organisaties is het moeilijk werken. "Daar is er strenge controle, die alleen maar erger is geworden sinds president Xi Jinping aan de macht is."

“Bohemian Rhapsody” won vier Oscars. Rami Malek, die Freddie Mercury speelt, kreeg de Oscar voor beste acteur.

Beluister het gesprek met Stijn Deklerck:

Bron: vrtnws.be en 'Nieuwe Feiten'

Lees ook: