China heeft plannen voor een globaal stroomnet

14 december 2015
De Volksrepubliek China legt de jongste jaren veel investeringsijver aan de dag, dat mag geen nieuw feit heten. En dat China een actieve speler op de energiemarkt is ook niet.
 
Maar China koestert tegenwoordig wel heel ambitieuze plannen. De topman van State Grid Corporation of China (SGCC) - 's werelds grootse energiebedrijf (anderhalf miljoen werknemers!) - is momenteel op tournee om internationale partners warm te maken voor een wereldwijd elektriciteitsnet.
 
China investeert al jaren in een ultra-hoogspanningsnet om te kunnen voldoen aan de sterk groeiende binnenlandse behoefte aan elektriciteit. Het land wil die technologie nu tegen 2050 op mondiale schaal realiseren.
 
In september kaartte president Xi Jinping het idee voor een globaal energienet aan op de Algemene Vergadering van de VN. Hij nam woorden in de mond als 'internationale joint venture', 'gezamenlijk eigendom' en 'distributie van hernieuwbare energie'. En dat allemaal om 'wereldvrede en welvaart te verspreiden'.
 
Een wereldwijd energieweb dat wordt gevoed door hernieuwbare energiebronnen... dat klinkt wel heel utopisch. Wat is trouwens ultra-hoogspanning? En wat zou er zoal in China's verborgen energie-agenda staan?