Chinese telecombedrijf Huawei spant rechtszaak aan tegen VS

5 december 2019
© Belga
Het Chinese telecombedrijf Huawei spant een nieuwe rechtszaak aan tegen de VS. Huawei is niet akkoord dat lokale Amerikaanse telecombedrijven geen subsidies meer krijgen als ze met Huawei samenwerken. Volgens het Chinese bedrijf gaat het om oneerlijke concurrentie.

Huawei spant een rechtszaak aan tegen een beslissing van de Federal Communications Commission. Die besliste dat lokale operatoren niet langer een beroep kunnen doen op de subsidiepot voor de bouw en het onderhoud van telecomnetwerken in landelijke gebieden.

“Het gaat om gebieden waar het niet echt rendabel is om telecomnetwerken te vernieuwen”, zegt Leen Vervaeke in China. "Operatoren krijgen subsidies als ze daar investeren. Maar die subsidies vallen vanaf nu dus weg als ze samenwerken met Huawei".

“We hebben geen eerlijk proces gekregen” zegt Huawei.

Op de achtergrond speelt dat de Amerikaanse regering Huawei niet vertrouwt en vreest dat Chinese telecomapparatuur kan gebruikt worden voor spionage. De VS vreest dat Huawei in de telecomapparatuur achterdeurtjes inbouwt langs waar in de toekomst een cyberaanval zou kunnen gebeuren.

Huawei: Wij zijn goedkoper én beter

Huawei zegt dat het goedkopere én betere producten levert dan de Amerikaanse concurrentie en dat Amerikaanse telecomspelers dus beter af zijn met de Chinese telecomapparatuur. Het wijst er bovendien fijntjes op dat ook Europese en Amerikaanse telecomapparatuur vol Chinese onderdelen zit.

Ook in Europa woedt de discussie over de mogelijke gevaren van het gebruik van Chinese telecomapparatuur.

Beluister het gesprek met correspondente Leen Vervaeke in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'