Chinese wijn klopt Bordeaux

16 december 2011

Op een wijnkoperssite lazen we een hele tijd geleden: "Dankzij de groeiende populariteit van Europese wijnen in de jaren tachtig van de vorige eeuw, besloten veel Chinezen het vak van oenoloog in Frankrijk te gaan leren om in eigen land aan de slag te gaan. (...) Het groeiend aantal potentiële wijnconsumenten in het dichtbevolkte China maakt wijnbouw - in een land dat bovendien alle gunstige bodemsoorten en klimaattypen voor deze agrarische bezigheid kent - tot iets waar we nog veel van gaan horen."

 

Wij hoorden vooral dat de Chinezen 's werelds grootste afnemers van Bordeaux-wijnen zijn. Zie ook de recente wijnveiling bij Comme chez Soi.

 

Wat wil nu het geval? Jim Boyce van Grape Wall of China (sic) heeft eergisteren in Beijing een blinde proeverij georganiseerd met vijf Franse Bordeaux en vijf Chinese wijnen uit de autonome Chinese regio Ningxia. Om u een idee te geven: het ging om wijnen tussen 25 en 60 euro.

 

De uitslag? De top drie was Chinees. De top vier trouwens ook. 'Sacrilège: les vins chinois considérés meilleurs que les vins français!' kopt La Tribune. Le Monde, Le Figaro et les autres zwijgen zedig. We begrijpen dat. En het verwondert ons evemin dat er in het Perfide Albion gesmuld wordt van dit verhaal.

 

De vraag: drinken we binnenkort Chinese in plaats van Chileense wijn?