Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

"Chinezen kiezen niet massaal voor tweede kind, omdat ze zelf geen broer of zus hebben"

zo 6 jan. - 9:04

China, het meest bevolkte land ter wereld met naar schatting 1,4 miljard inwoners, moet stilaan rekening houden met een bevolkingsafname. Vanaf 2030 zouden minder mensen aan het werk zijn en meer ouderen zorg nodig hebben.
H

De volgende jaren zou het aantal Chinezen nog verder toenemen, tot een piek van 1,442 miljard in 2029, maar nadien gaat het snel bergaf, waarschuwt de Chinese Academie van Sociale Wetenschappen (CASS). Het beleid moet zich daarop voorbereiden, klinkt het.

Tegen 2050 zouden de Chinezen nog met 1,36 miljard zijn en vijftien jaar later met 1,24 miljard of evenveel dan in 1996. Als het vruchtbaarheidscijfer per vrouw blijft zoals vandaag, dan zou het bevolkingsaantal zelfs al in 2027 gaan dalen. In 2065 zouden er dan evenveel Chinezen zijn als in 1990, blijkt uit het rapport.

De dalende trend is "onvermijdbaar" en dus moet het beleid zich snel voorbereiden, waarschuwt het CASS. Nu al stagneert het aantal mensen dat aan het werk is.

Eenkindbeleid

Dat de bevolking afneemt, heeft de Chinese overheid er al in 2015 toe aangezet om het eenkindbeleid af te schaffen. Sinds 1979 was het verboden om meer dan één kind te krijgen in China. Hier en daar golden wel uitzonderingen, maar het beleid had toch een zeer grote impact.

Hoe komt het dat de Chinezen de afgelopen jaren niet massaal voor een tweede kind zijn gegaan? "De mentaliteit van de Chinezen is de afgelopen decennia veranderd", zegt correspontent Eefje Rammeloo. "Er mocht maar één kind komen, dus moest alle tijd, geld en aandacht daar naartoe. De druk op dat ene kind ligt enorm hoog en dus ook op de ouders. Daarbij komt nog dat de generatie die nu kinderen krijgt, vaak zelf geen broers of zussen hebben. Dus die emotionele band die wij vaak met een broer of zus hebben, die kennen ze niet, dus ze vinden die minder belangrijk dan wij."

2065

Volgens Rammeloo zal het nog een tijdje duren voor de gevolgen van de bevolkingsafname zichtbaar worden. "Chinezen zijn heel erg bezig met technologie, want als de technologie zich verbetert, dan heb je minder mensen in de fabriek nodig. Op die manier kunnen ze op dit moment de productie nog wel opvangen. Pas in 2065 zou het echt problematisch worden."

Wat mensen zou kunnen overhalen om meer kinderen te krijgen? "Betere en goedkopere kinderopvang, zou een oplossing kunnen zijn. Moeders willen ook zeker weten dat ze na de geboorte van een tweede kind nog een baan hebben. Dat is voor heel veel ouders belangrijk."

Bron: deochtend/vrtnws

Herbeluister het gesprek met correspondente Eefje Rammeloo 

Lees ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet