Chinezen moeten aardappeleters worden

20 januari 2015

Het Chinese ministerie van landbouw heeft ambitieuze plannen. Tegen 2020 zouden (ook) de Chinezen aardappeleters moeten zijn.

't Is te zeggen, naast rijst en mais zouden aardappels in China tot het basisvoedsel moeten horen.

Op die manier wil de Chinese overheid de voedingswaarde van de traditionele Chinese maaltijd verhogen, de voedselveiligheid garanderen, de druk op het milieu verlagen én het inkomen van de landbouwers verhogen.

Dat is voorwaar gene kattepis, want een eeuwenoude eetpatroon laat zich niet zomaar bijstellen. Want 'Wat de boer niet kent, vreet hij niet' luidt een oude Vlaamse wijsheid.

Nu we het toch over onze contreien hebben, tot diep in de 18e eeuw het basisvoedsel hier tarwe en rogge. Aardappels waren varkensvoer. Vandaag kunnen we ons geen landbouwgewas voorstellen dat meer volksverankerd is dan de patat.

Sterker nog, er wordt wel eens beweerd dat West-Europa vandaag niks zou voorstellen als Colombus in de 15e eeuw de aardappel niet had meegebracht.

Hoe en waarom zijn wij aardappeleters geworden? Wat kunnen de Chinezen van ons leren?

(U bedenkt zelf wel een geinige bemerking met rijst en frietjes. En ja, in 2012 was frietchinees het woord van het jaar)