"Choquerend dat voetballers alleen op de eerste 2400 euro van hun loon sociale bijdrage betalen"

2 maart 2021
© Emilio Garcia (Unsplash)
"Er is geen enkel voetbalthema waarover zoveel fans het eens zijn als over de RSZ-bijdrage van de spelers. Ik voel dat de burger dit onrechtvaardig vindt.” vertelde arbeidseconoom Stijn Baert in 'De Wereld van Sofie'. De korte carrière van topsporters wordt als motief ingeroepen. “Omdat de carrière van een voetballer snel voorbij is, zou hij een appeltje voor de dorst moeten kunnen voorzien. Dat vind ik een flauw argument."

“Mocht een voetballer een gewone werknemer zijn, zou hij ongeveer 38 procent van zijn brutoloon naar de sociale zekerheid zien stromen. Voor voetballers, en andere topsporters, geldt dit niet. Hun RSZ-bijdrage wordt op een fictief maandloon van 2.400 euro berekend. Het werkelijk loon van een topvoetballer ligt veel hoger, wat dus neerkomt op een gigantische RSZ-korting. Of een voetballer nu 2500 euro of het tiendubbele per maand verdient, toch draagt hij amper 900 euro bij aan sociale lasten. Dat is onverdedigbaar”, legt professor Stijn Baert uit.

Geen enkel voetbalthema lokt zoveel verontwaardiging uit als de RSZ-korting

Professor Baert is zelf grote voetbalfan, maar kan zich niet vinden in deze voorkeursbehandeling voor topvoetballers. En hij is duidelijk niet alleen. Baert: “Wanneer ik over deze kwestie een opiniestuk schrijf, krijg ik unaniem bijval van de lezer. Er is geen enkel voetbalthema waarover zoveel fans het eens zijn als over de RSZ-bijdrage van de spelers. Ik voel dat de burger dit onrechtvaardig vindt.”

Appeltje voor de dorst

Deze gecontesteerde regeling werd door wijlen Jean-Luc Dehaene ingevoerd om buitenlandse spelers naar onze Belgische clubs te lokken. Vandaag wordt de korte carrière van topsporters als motief ingeroepen. “Omdat de carrière van een voetballer snel voorbij is, zou hij een appeltje voor de dorst moeten kunnen voorzien. Dat vind ik een flauw argument. We verwachten van een ontslagen werknemer toch ook dat die zich heruitvindt? Waarom zou dat voor een topvoetballer anders zijn?”, vraagt Baert zich af.

Vonnis maar geen actie

De arbeidsrechtbank van Antwerpen oordeelde vorig jaar dat de RSZ-regeling voor profsporters niet proportioneel is. Toch blijkt een vonnis niet voldoende om profvoetballers meer te doen bijdragen. Uit politieke hoek kwamen er al wel enkele wetsvoorstellen, maar die bleven tot hiertoe dode letter. “Koning voetbal kan zich enorm veel permitteren en lobbyt zich suf. Ook al zijn weinig supporters akkoord met die korting, toch blijven ze massaal hun club steunen en naar het voetbal gaan. De macht van de voetbalwereld is niet te onderschatten”, vertelt Baert.

De sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen. Ook in het voetbal.

Volgens Baert zijn er twee oplossingen. “Ofwel schaft men de hele RSZ-korting af. Op die manier draagt een voetballer procentueel evenveel van zijn loon af aan sociale zekerheid dan een gewone werknemer. Ofwel kies je voor een behoud van de RSZ-korting, maar keer je het om. De eerste honderden euro's worden dan vrijgesteld van RSZ-lasten, om dan de volle pot te laten betalen voor alles wat daarboven ligt. Dan dragen de sterkste schouders de zwaarste lasten, dat klinkt toch heel logisch, toch?”, besluit Baert.

Lees verder onder de tweet

Beluister het gesprek met Stijn Baert via Radio 1 Select 

Lees ook: