Chris Reniers (ACOD): "Het gaat alleen maar van kwaad naar erger"

9 oktober 2017
Morgen houdt de socialistische overheidsvakbond ACOD haar nationale "reactiedag" tegen de plannen van de regering voor de openbare sector. Niet iedereen is daarmee opgezet. Voorzitter Chris Reniers verdedigt die aanpak. "Wij kunnen niet aan de kant blijven staan en toekijken hoe de regering een nefaste invloed uitoefent, niet alleen op het personeel, maar ook op de dienstverlening naar de burgers."

Morgen houdt de socialistische overheidsvakbond ACOD een "reactiedag" tegen de plannen van de regering om te besparen op onder meer pensioenen en investeringen bij openbare diensten. Vanavond al starten de eerste acties: vanaf 22 uur legt de socialistische spoorbond het werk neer, tot en met morgenavond 22 uur. Vanaf morgenvroeg is er ook hinder bij het andere openbare vervoer, zeker in de grote steden. Daarnaast zijn er acties te verwachten in gevangenissen, sluizen, lokale besturen.

"Wij worden nu al een aantal jaren geconfronteerd met zware ingrepen bij de openbare diensten", zegt ACOD-voorzitter Chris Reniers "De ochtend" op Radio 1. "De discussie over werkbaar werk en minimale dienstverlening, het personeel dat niet vervangen wordt, het personeel dat steeds meer op zijn tandvlees zit... Afgelopen zomer kwam daar nog de afbouw van het statuut en van de pensioenen bij. Het gaat alleen maar van kwaad naar erger. Daarom vinden wij dat een reactiedag nodig is."

De grondredenen van de regering om in te grijpen blijven hetzelfde, de argumenten van de vakbond ook. Helpt een actie- of reactiedag dan wel? "Stilzitten is geen optie", zegt Reniers. "Het is beter om iets te doen, als het niet lukt, dan heb je het tenminste geprobeerd. Maar wij willen niet van de zijlijn toekijken hoe de maatregelen van de regering nefaste geolgen hebben. Niet alleen op het personeel, maar ook op de dienstverlening naar de burgers.

"Dezelfde analyse, andere reactie"

De christelijke en de liberale vakbond doen niet mee met de reactiedag van de ACOD. "Onze collega's maken dezelfde analyse over het beleid van deze regering in openbare diensten, alleen hun manier van reageren is anders. Wij van de socialistische vakbond vinden niet dat wij aan de kant kunnen blijven staan", aldus Reniers.

Het tijdstip van de reactiedag is ook niet toevallig gekozen: morgen legt premier Charles Michel (MR) zijn regeringsverklaring af in het federale parlement. "De regeringen in dit land zijn de werkgevers van alle openbare diensten. Met de reactiedag willen wij aanklagen hoe zij hun personeel op schabouwelijke wijze behandelen. Er is geen enkele vorm van respect."

"Niet op het personeel schieten, maar op de regering"

Het gaat de ACOD niet alleen om het personeel in de openbare diensten, maar ook om de dienstverlening naar de burger, beklemtoont Reniers. "De afbouw binnen de openbare diensten leidt tot minder personeel, en dat blijft niet zonder gevolgen. Er komt -terecht- kritiek van de burger op de slechte dienstverlening, ze schieten dan op de dienstverlener zelf, terwijl die er niks aan kan doen."

"We wllen duidelijk maken dat we onze pijlen beter richten op de regering, die een nefast beleid voert voor de openbare diensten. We moeten niet schieten op de mensen, maar wel kijken naar het regeerbeleid. Goed functionerende openbare diensten zijn in het belang van iedereen. We zeggen dikwijls dat dat de eerste pijler van koopkracht is. Als de openbare diensten goed uitgebouwd zijn, voelen de mensen dat in hun portemonnee."

Typisch: de regering praat in de pers, maar niet aan de tafel

De reactiedag komt op een ongelukkig moment, nu het Hermann Debroux-viaduct gesloten werd wegens constructieproblemen. Het viaduct is een cruciaal punt voor het pendelverkeer naar en van Brussel, elke werkdag rijden er in elke richting 25.000 voertuigen over, vooral van en naar de E411. Er kan dus de komende dagen veel hinder zijn in de buurt.

Federaal van Mobiliteit François Bellot (MR) riep de vakbond in een communiqué op treinen uit die richting zoveel mogelijk ongemoeid te laten, zodat pendelaars makkelijk de hoofdstad zouden kunnen bereiken. Tot groot ongenoegen van Reniers. "Wat daar het meest aan stoort, is de manier van communiceren. Bellot belt mij niet, belt de verantwoordelijke van de socialistische spoorbond niet, maar stuurt gewoon een perscommuniqué uit."

Dat is typisch voor de manier waarop de regering omgaat met de vakbonden: ze discussiëren in de pers, maar aan tafel worden geen gesprekken en onderhandelingen gevoerd.

De ACOD zal na 10 oktober de situatie evalueren en op basis daarvan beslissen of er nog acties zullen volgen. Volgens Reniers is dat wel waarschijnlijk.

Bron: vrtnws.be