Chris Tampère (KUL): "Meer thuiswerkers is niet gelijk aan minder files"

23 augustus 2016
Vorig jaar werkten bijna 600 000 Belgen van thuis uit, een record. Dat is een stijging met 20% sinds vorig jaar. Maar daarom zijn er niet minder files, zegt Chris Tampère, verkeersdeskundige aan de KULeuven. Mag je wel verwachten dat de files hierdoor krimpen?

Een snelle rekensom

Tampeire maakt de rekensom: "Stel dat er ongeveer 100 000 mensen zijn bijgekomen die thuiswerken. Als ze dat 1 dag in de week doen, dan zijn er dat elke dag 20 000 meer dan 5 jaar geleden. Dat klinkt veel, maar er is helemaal niet gezegd dat die daarvoor met de auto gingen."

In Brussel zijn er al 400 000 pendelaars per dag

Daarnaast vergelijkt Tampeire met het aantal pendelaars naar Brussel alleen al: "In Brussel alleen zijn er al meer dan 400 000 pendelaars per dag, daar 20 000 van is maar 5%."

Als al die pendelaars dan nog eens verspreid worden over Antwerpen, Brussel en andere grootsteden, is het effect verwaarloosbaar. Daarnaast blijft het aantal wagens enkel stijgen.

Echt effect

Hoeveel thuiswerkers hebben we dan nodig om de files te verminderen? "Goh, daar moeten toch nog 100 000'en bijkomen hoor."

Nog 100 000'en extra thuiswerkers nodig om files af te schaffen

Verkeerskunde werkt trouwens als een soort communicerende vaten: als er meer mensen met de trein gaan, zullen andere mensen weer kiezen met de wagen te gaan, want "het is rustiger op de weg". 

Of het nu al bij al nog meevalt? 

"Het swingt wel degelijk de pan uit, maar het is niet zo dat België hét fileland van de wereld is. Maar in het rijtje van de "westerse" landen staan we wel heel erg veel stil."