Christina, de vrouw die drie keer stierf...

27 september 2019
Geronimo, Jean Jaurès en Ma Baker hebben twee dingen gemeen: we kennen hun namen wel, maar weten niet precies wie ze nu zijn. Omdat dat probleem wel meer hoofdpersonages uit de geschiedenis treft, ging Sofie Lemaire twee uur op zoek naar de mooiste verhalen achter historische figuren. Eentje daarvan was het verhaal van Christina de wonderbaarlijke...

Christina was een jonge vrouw uit Brustem, die in de 12e eeuw op dertigjarige leeftijd overleed. Dik tegen haar zin, want tijdens de begrafenismis zou ze - volgens de legende - plotseling rechtop zijn gaan zitten in haar kist om vervolgens als een vogeltje weg te fladderen. Waarop de priester zich wat kwaad maakte, en pas dan wilde ze weer naar beneden komen.

Soit, zo leeft ze door, af en toe wegfladderend en soms kroop ze zelfs in de graven. Op den duur vonden de mensen dat wat raar en probeerden ze haar op te sluiten als krankzinnige. Maar dat lukte natuurlijk niet, want ze was wonderbaarlijk en kon gewoon wegvliegen. Terwijl ze psalmen zong. De goegemeente beschuldigde haar van hekserij, wilde haar opsluiten, maar dat mocht allemaal niet baten.

Gelukkig kreeg ze op den duur ook wat bewonderaars, die haar kwamen opzoeken om raad te vragen. Daar waren zelfs wat hoge piefen bij. in 1223 stierf ze voor de tweede keer, maar toen een zuster aan haar dode lichaam kwam om haar hart uit te storten, kon Christina het toch niet laten om weer tot leven te komen, om haar te troosten.

Een jaar later is ze dan een derde keer gestorven en toen voorgoed.

Haar relieken bevinden zich voor het grootste deel in het Redemptoristenklooster te Sint-Truiden. In Nederland bevindt zich een fragmentje in de Kluizenarij Onze-Lieve-Vrouwe van de Besloten Tuin, waar het bewaard wordt op een toepasselijke plaats in een nisje hoog in de kerk.

En ze is uiteindelijk helemaal onsterfelijk geworden toen Nick Cave er onderstaand nummer over schreef...

Radio 1 Select