Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Wereld van Sofie

Christina heeft extreme heimwee: "Ik durf zelfs geen reisbureau binnenstappen"

ma 2 sep. - 9:49

Christina Van den Ouden-Rozengarden uit Sas-van-Gent is deze zomer niet op reis geweest. Dat heeft ze nog nooit gedaan en dat zal ze ook nooit doen. Ze kan het gewoon niet, zo hevig slaat de heimwee toe zodra ze haar huis verlaat. “Het ligt eenvoudigweg niet in mijn vermogen. Ik wil gewoon ’s avonds thuis zijn en Nederlands horen en tussen mijn eigen spulletjes zitten.”
© Petr Kratochvil (publicdomainpictures.net)

Christina heeft al haar hele leven last van die extreme heimwee.   Toen ze zeven was stuurden haar ouders haar op kamp met Het leger des Heils, maar ze moest al snel terugkeren. Ze was letterlijk ziek van de heimwee. "Mijn ouders kwamen me ophalen, en hoe dichter ik weer bij huis kwam hoe beter ik me voelde."

Ze wou dat het anders was. In haar hoofd maakt ze wel verre reizen. "Ik pluis reisbrochures uit en stippel in mijn hoofd lange verre reizen uit. Maar ik durf niet binnenstappen in een reisbureau. Ik bekijk foto’s en filmpjes en dan heb ik het gevoel dat ik op reis ben, terwijl ik elke avond in mijn eigen bed lig.”

Op begrip kan Christina niet rekenen. “Zet je er nu toch gewoon over”, krijgt ze vaak te horen. “Men zegt me dat reizen heel gezellig is, maar ik vind dat helemaal niet, want dan mis ik mijn eigen spullen. Het klinkt heel banaal, maar zo is het is. En dan kunnen de mensen nog zo lief zijn, nee, ik doe het niet.”  

Volgens sommige historici stierven er in huurlingenlegers meer soldaten door heimwee dan door gevechten.

— Ad Vingerhoets, heimwee-onderzoeker

Ad Vingerhoets, onderzoeker aan de Universiteit van Tilburg, ziet heimwee als een 'reactieve depressie', vergelijkbaar met rouw en liefdesverdriet.  En die heimwee kan een serieuze impact hebben op je sociale functioneren of je beroepsleven. Hij geeft het voorbeeld van een profvoetballer die in Engeland ging spelen, maar na een week alweer terug in Nederland stond vanwege de heimwee. 

In het Engels noemen ze heimwee 'homeSICKNESS' en je kan inderdaad ziek zijn van heimwee.  Vingerhoet : "Symptomen zijn slapeloosheid, gebrek aan eetlust en incidenteel zelfs extreem hoge koorts. Dit ziektebeeld is al eeuwen geleden beschreven bij huurlingenlegers. Sommige historici beweren zelfs dat er meer huursoldaten zijn gestorven door heimwee dan door gevechten. Dat is natuurlijk een boude bewering, maar het geeft wel een indicatie hoe heftig heimwee kon zijn."

Er bestaan volgens Vingerhoets geen evidence based therapiën die helpen tegen extreme heimwee. "Maar het helpt om erover te praten, want een volwassene met heimwee wordt vaak nog gezien als een watje.  En verder: het gevoel steekt vooral de kop op in stille periodes , dus actief blijven helpt. En wat ook kan helpen:  neem paracetamol. Bij psychische pijn zijn voor een deel dezelfde hersengebieden actief als bij fysieke pijn. Uit Amerikaans onderzoek bij studenten bleek een pijnstiller alvast te helpen te helpen bij liefdesverdriet. Dus werkt zo'n pilletje allicht ook bij heimwee."

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet