Chuck Blazer, spil in Fifagate

29 mei 2015
Dat de Fifa geen onkreukbaar imago heeft mag geen nieuw feit heten. Niets of niemand leek bij machte om die augiasstal uit te mesten, tot de Amerikanen zich er mee bemoeiden. Een land waar voetbal zoals wij dat kennen nauwelijks iets voorstelt.

Tot een vrouw zich ermee bemoeide, hadden we haast geschreven. Want het was de Amerikaans minister van Justitie Loretta Lynch die deze week op een persconferentie bekendmaakte dat zes Fifa-officials waren opgepakt in het kader van een corruptie-onderzoek.

De spil in Fifagate is de excentrieke New Yorker Chuck Blazer (plaatje). Blazer aka 'Mr 10 percent' was van 1997 tot 2013 lid van het uitvoerend comité van de FIFA en van 1990 tot 2011 vice-voorzitter van de Concacaf. Hij leerde zijn land dat er een nóg sport bestaat die football heet, een waarbij 10 spelers een ronde bal niet met de handen mogen aanraken. Stel je voor.

Nadat Blazer meer dan tien jaar geen cent belasting had betaald, terwijl zijn katten in een poepchique privé-appartement in de Trump Tower in Midtown Manhattan woonden, werd hij in 2011 opgepakt door de FBI en de belastingsdienst IRS. Vervolgens recruteerde de FBI hem als informant in het kader van een onderzoek naar 'ongebreidelde, systematische en diepgewortelde' corruptiecorruptiepraktijken bij de Wereldvoetbalbond.

Benieuwd of de Amerikaanse kranten nu wél over soccer schrijven.

Radio 1 Select