Churchill

6 april 2019
Politicus, lepidopterist, schilder, redenaar, metselaar, historicus, parlementariër, grootwildjager, journalist, romanschrijver, essayist, gokker, soldaat, dierenliefhebber, oorlogscorrespondent, avonturier, patriot, internationalist, spion, nationaal icoon, dromer, pragmaticus, Nobelprijswinnaar, strateeg, overloper, zionist, humorist, imperialist, monarchist, piloot, democraat, egocentricus, hedonist, ruiter, romanticus, conservatief en huilebalk.

Wat u hierboven leest is een - onvolledige - verzameling begrippen die van toepassing zijn op Winston Churchill. Ik heb ze geplukt uit de meer dan duizend pagina's dikke biografie die Andrew Roberts over Churchill heeft geschreven en die net uit is in vertaling

U vraagt zich mogelijk af wat een lepidopterist is? Een vlinderverzamelaar. Behalve van honden, paarden en vogelbekdieren hield Churchill van vlinders. Van ratten hield hij minder, omdat zo'n beest ooit zijn volledige vlinderverzameling heeft opgegeten.

Dit terzijde. 

Deze biografie wordt in de Britse pers geloofd. De beste ooit, de definitieve, zo horen wij zeggen. Bijvoorbeeld omdat Roberts als eerste gebruik heeft kunnen maken van de dagboeken van koning George VI.

Flip Feyten heeft die definitieve biografie voor ons gelezen en staat voor de onmogelijke opdracht zaterdag aan de keukentafel het lange, onwaarschijnlijk boeiende leven van Winston Churchill samen te vatten. In twintig minuten graag, Flip. En kan je ook nog iets te vertellen over de status van Winston Churchill in het Verenigd Koninkrijk vandaag? Dat van die vlinders mag je laten vallen, en dat Churchill pas op zijn 73ste voor het eerst eigenhandig een telefoonnummer heeft gedraaid hoef je ook niet meer te vertellen, dat heb ik net gedaan. Maar al de rest wel.

Dat gaat niet lukken. Maar we gaan het proberen.