“Churchill heeft de oorlog voor een groot deel aan tafel gewonnen”

17 juli 2019
Politicus, schilder, redenaar, metselaar, historicus,... een oneindige verzameling begrippen zijn van toepassing op Winston Churchill. Andrew Roberts schreef een meer dan duizend pagina’s dikke biografie over de man, en Flip Feyten las die voor ons. Eén ding staat vast, Churchill hield van champagne.

Eten en drinken als diplomatiek wapen

Tijdens WOII heeft Churchill ontzettend veel gereisd. “Hij was ervan overtuigd dat hij mensen het beste kon overtuigen door ergens te zijn, met zijn persoonlijkheid. Maar dat doe je niet in steriele gesprekken, dat doe je aan tafel. Want dan creëer je een sfeer van camaraderie”, vertelt Flip Feyten in #weetikveel.

Churchill heeft de oorlog voor een groot deel aan tafel gewonnen

500 flessen champagne

Churchill was geen alcoholist maar hij dronk wel veel. Er was altijd een fles whisky in de buurt waaruit hij water dronk dat aangelengd was met een beetje whisky.

Champagne dronk hij ook. Steevast Pol roger, een Frans merk. Na de oorlog kreeg hij die Paul Roger gratis en later werd er ook een Winston Churchill label gemaakt.

Een rekening uit mei en april 1949 vermeldt een aankoop van 1031 flessen, waarvan een kleine helft champagne was. Een vijfhonderdtal flessen dus. In een vruchteloze poging tot bezuinigen stond ooit op zijn lijstje van goede voornemens: ‘No more champagne’.

Beluister het volledige gesprek:

Lees ook: