Churchills begrafenisboot vaart weer uit

23 januari 2015

Er zijn meerdere redenen om sir Winston Churchill dit jaar te herdenken. Op 18 juni is het 75 jaar geleden dat hij in het Britse lagerhuis zijn befaamde 'This was their finest hour'-speech hield, en volgende vrijdag is het precies 50 jaar geleden dat hij ten grave werd gedragen.

Churchills uitvaart was de grootste staatsbegrafenis uit de Britse geschiedenis, met afgevaardigden uit 112 landen. Ons land was vertegenwoordigd door koning Boudewijn.

25 miljoen Britten, en wereldwijd 350 miljoen mensen, volgden de gebeurtenissen live op televisie. Big Ben konden ze niet horen luiden, want die werd zeer uitzonderlijk stilgelegd. De Great Tom van de St. Pauls Cathedral werd wel geluid, een wederwaardigheid die enkel gebruikelijk is bij begrafenissen van leden van de koninklijke familie en bisschoppen.

Ze zagen hoe Churchills kist op de Havengore over de Theems van de pier bij de Tower of London naar Waterloo Station voer. En hoe de hijskranen op de oever bij wijze van eresaluut hun armen naar beneden bogen. Ze hoorden de Royal Artillery negentien saluutschoten af vuren en zestien Electric Lightning Fighters overvliegen.

Vanaf Waterloo station werd de kist in een speciaal beschilderde wagon naar Oxfordshire vervoerd. Daarna werd ze bijgeplaats in het familiegraf op Saint Mary’s Churchyard in Bladon, vlakbij Woodstock.

En over een week as we speak wordt The River Thames Commemoration gehouden. De MV Havengrove vaart opnieuw van de Tower naar Waterloo Station.