Ciao, ciao, Dalida!

5 december 2017
Eén van de grote ikonen uit Frankrijk is dit jaar precies 30 jaar geleden overleden. Trompettist en componist Ibrahim Maalouf brengt een hommage aan pop- en cinema-icoon Dalida.

Iolanda Cristina Gigliotti, geboren in een Egyptisch-Franse familie, had Italiaans bloed en had daarmee zowat alles wat in het naoorlogse Frankrijk goed marcheerde: sex appeal, looks, lef en vooral een gouden stem.

In haar korte leven -de chanteuse en actrice werd 53- had ze meer hits dan de gemiddelde artiest van deze generatie nummers maakt en liet ze een platenverkoop van zo'n 170 miljoen stuks optekenen. Vooral in haar thuisland Frankrijk maar ook in de rest van Europa, in het midden-Oosten en in Japan zijn haar hits tot het collectieve geheugen gaan behoren: Bambino, Come prima, Romantica, Paroles.. Paroles, Gigi L'amoroso, J'attendrai.

Het is via de radio en de platenspeler van zijn mama dat Parisien Ibrahim Maalouf de liedjes van Dalida voor het eerst te horen kreeg. Nu, een kwarteeuw later, kwam platenfirma Barclay met het idee opzetten van een tribute album, een album ter ere van Dalida en haar repertoire.

Op Dalida by Ibrahim Maalouf doen een paar grote kleppers mee uit de pop en het chanson én uit de wereld van de cinema. Hoe kwam Maalouf bv. bij Ben L'Oncle Soul en bij Melody Gardot terecht? Bij actrice Monica Bellucci? En bij le plus beau uit Brussel Arno?

Michaël zoekt het uit in Time Out met Ibrahim Maalouf en Arno.

Radio 1 Select