Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Bonus

'Circulaire economie is het businessmodel van de toekomst'

za 3 dec. - 9:28

Een week geleden is Test-Aankoop gestart met een meldpunt voor spullen die het snel begeven, terapkapot.be. Op nog geen week tijd steeg het aantal meldingen naar zo'n 2.700. Wat is er aan de hand met de kwaliteit der dingen? En hoe valt dat te rijmen met de roep om duurzaamheid?
Repaircafé © Belga

Werner Bosmans werkt bij de Europese Commissie - directoraat-generaal milieu- en is verantwoordelijk voor de circulaire economie.
Hij vindt het meldpunt van Test-Aankoop een goede stap. "Producten langer laten leven zorgt ervoor dat die producten een kleinere milieudruk hebben."

De Europese Commissie onderneemt ook stappen tegen die levensduur die te kort is, sommige producenten zouden aansturen op 'geprogrammeerde slijtage'. "Wij zijn daarvoor een methodologie aan het opzetten zodat wij dat nauwkeurig kunnen bepalen, en wij hopen dat Test-Aankoop daarbij gegevens kan aanreiken die daarbij kunnen helpen."

 

ZWEDEN

Zweden wil het btw-tarief voor herstel van kapotte spullen verlagen. Hiermee wil de overheid mensen stimuleren om kapotte spullen te repareren in plaats van weg te gooien. Een mooi initiatief vindt Werner Bosmans, en het bestaat al in verschillende Europese landen. In België geldt een btw-tarief van 6% voor herstellingen van kledij, fietsen en schoenen.
"Voor electronica ligt dat moeilijker want daar zit je met  technologische uitdagingen en met de mode, hoe ziet het eruit, gadgets, enz.
Wat wel nodig is, is dat je die materialen moet kunnen recuperen. Een mooi Belgisch voorbeeld van circulaire economie is Umicore. het bedrijf haalt tot 19 verschillende materialen uit elektronisch afval, terwijl het vroeger een heel vervuilend bedrijf was.

Umicore heeft een ongelooflijke omslag gedaan en haalt daar ook een mooie winst uit

 

Is dit nu slecht voor de economie?

Werner Bosmans denkt het omgekeerde: "De circulaire economie is het businessmodel van de toekomst, maar ook al vandaag. Het verminderen van grondstoffengebruik  door het sluiten van de kring kan bedrijven kosten doen besparen, en het biedt ook veel milieuwinst.
Er zijn ook wel transitiekosten, daarom biedt Europa veel steun aan die bedrijven."

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet