Circusartiest Johnny Ronaldo overleden, "iedere porie ademde zijn familiecircus uit"

8 december 2020
 Johnny Ronaldo
Circusartiest Johnny Ronaldo overleden, "iedere porie ademde zijn familiecircus uit" De Mechelse circusartiest Johnny Ronaldo is overleden. Dat heeft zijn familie gemeld. Jan Van den Broeck, zoals hij echt heette, is 87 geworden. Hij werd bekend in binnen- en buitenland met Circus Ronaldo. Dat heeft hij in 1971 samen met zijn broer opgericht. Later stapten ook zijn zonen Danny en David mee in het gezelschap en evolueerde het tot een artistiek circustheater.

In 1998 werd het circus uitgeroepen tot Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen. De stad Mechelen gaat een digitaal rouwregister leggen en wil in de toekomst ook een straat naar hem noemen.

Johnny Ronaldo werd als Jan Van den Broeck geboren en startte in 1971 samen met zijn broer en oom "Circus Ronaldo" in Muizen. Ze kennen al sinds 1827 artiesten in de familie. Later stappen ook de zonen van Johnny, Danny en David, in het gezelschap. Dat evolueert in de jaren 90 tot een artistiek theater, een samengaan van circus en theater zoals het ook door hun voorvaderen werd gebracht.

In 1998 wordt Circus Ronaldo benoemd tot Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen en in 2014 krijgt het ook die titel van de stad Mechelen. Johnny Ronaldo zelf wordt in 2011 gehuldigd als Verdienstelijke Mechelaar door het Koninklijk Verbond der Mechelse Geburenkringen. "Hij was echt een authentiek mens", zegt Koen Allary, de oud-directeur van het Circuscentrum, die Ronaldo goed kende. "Tot de laatste keer dat ik hem hoorde, ademde iedere porie bij hem zijn familiecircus uit. Als er binnen 100 jaar een geschiedenis wordt geschreven van het Vlaamse circusleven, dan zal hij daar een prominente plaats in krijgen."

Damiaanactie

Johnny Ronaldo had ook een groot hart voor wie het minder goed had. Ruim 50 jaar zette hij zich in Muizen in voor de Damiaanactie, die strijdt tegen lepra en tuberculose. Hij raakte als kleine jongen gefascineerd door de verhalen over pater Damiaan, vertelde hij bijna 3 jaar geleden aan Radio 2 Antwerpen, en in de jaren 60 leerde hij de Damiaanactie kennen.

Hij besloot dan om mee geld in te zamelen: "Ik was poppenspeler en maakte een afspraak met de Sint-Lambertusschool hier in Muizen. Zij gaven les over Damiaan en ik kwam poppenkast spelen. De kinderen brachten daarvoor elk 20 frank mee en ik speelde voor niets. Dan konden we zeggen dat 5 kinderen samen één melaatse genazen."

Zo'n 10 jaar geleden werd hij getroffen door keelkanker en verloor hij een stemband. Zijn gezondheid kreeg een zware klap. Het viel hem 3 jaar geleden dan ook heel zwaar, dat hij niet meer met de andere vrijwilligers van deur tot deur kon gaan om geld in te zamelen voor de Damiaanactie. Het zou zijn 50e keer zijn.

Digitaal rouwregister en straatnaam

In thuisbasis Mechelen was Circus Ronaldo van 2015 tot 2017 stadsartiest. Het gezelschap hijst ook altijd een Mechelse vlag bij de circustent. De stad was ook al bezig met plannen om het circus, dat volgend jaar 50 jaar bestaat, te vieren. 

"Bij de opening van het nieuwe cultuurseizoen zullen we Circus Ronaldo, en zeker oprichter Johnny, op gepaste wijze eren", zeg de Mechelse schepen voor Cultuur Björn Siffer (Groen) aan Belga: "Er wordt een digitaal rouwregister opgericht en we voegen Johnny Ronaldo toe aan de lijst met verdienstelijke Mechelaars die in aanmerking komen voor een straatnaam in onze stad."

Luister naar Koen Allary, oud-directeur van het Circuscentrum in De ochtend:

Bron: radio 2 en 'De Ochtend'