Clara van den Broeck: "Werken was mijn manier om met de realiteit om te gaan"

3 februari 2017
Hoe ga je om met je partner die plots terminaal ziek wordt? Blijf je doorwerken of blijf je samen, thuis? Een moeilijke vraag waar actrice Clara van den Broeck mee worstelde toen haar man Roel Verniers terminaal ziek bleek. "Mensen zeggen dat je moét onthaasten, dat je moét rusten. Maar probeer trouw te zijn aan je eigen pad als dat je ding niet is."

Clara van den Broeck is actrice en coördinator van de acteeropleiding van het Conservatorium in Antwerpen. Haar man Roel Verniers was auteur en columnist bij De Morgen. Hij schreef openhartig over hoe hij omging met zijn ziekte. In de zomer van 2011 stierf hij aan de gevolgen kanker.

“Mijn man is één jaar lang ziek geweest. Het zag er van het begin niet goed uit: de oncoloog voorspelde 40% overlevingskans. En natuurlijk klamp je je toch vast aan het idee dat alles in orde komt."

We wilden niet aanvaarden dat het zo dramatisch was. Ik kan nog steeds niet geloven dat hij dood is

Op de vraag van haar man, bleef van den Broeck werken. “Ik wilde me verdiepen in zijn ziekte, maar Roel had liever dat ik ‘gewoon’ deed. Ik denk dat hij schrik had dat ik hem teveel zou bemoederen.”

In dat jaar werkte de actrice aan twee projecten. “Het ging moeilijk, ik stond op overlevingsmodus. Roel is naar beide voorstellingen komen kijken, hij stond er op want het gaf hem positieve energie.” Het is niet omdat je partner ineens ziek wordt, dat hij ineens een andere persoon wordt.

We klampten ons allebei vast aan ons werk. Dat was onze manier om met de realiteit om te gaan

Het is pas de laatste zes weken dat het koppel beseft: dit loopt slecht af. “Toen hebben we beslist om die laatste weken samen door te brengen. Ik heb geen spijt dat we niet meer hebben stilgestaan bij wat ons overkwam. Het was gewoon niet ons ding.”

Iedereen moet voor zichzelf uitmaken hoe hij of zij zo’n periode doorkomt en verlies verwerkt, vindt van den Broeck. “Er wordt vaak gezegd: je moet je pijn ondergaan, je moet onthaasten, je moet rusten. Maar als dat je ding niet is, probeer dan trouw te zijn aan je eigen weg. Er is geen één juiste manier om met die pijn om te gaan.”