"Niemand moet verplicht worden zijn geaardheid openbaar te maken"

6 oktober 2017
Begin deze week overleed een jeugdvriend van Liliane Saint-Pierre: Jean-Emile, die de inspiratiebron was voor 'Sacha', een nummer waarmee ze homoseksualiteit bespreekbaar wou maken.

Liliane Saint-Pierre is al jaren een boegbeeld van de holebibeweging. In het begin zelfs zonder dat ze het zelf wist! Toen ze nog met Claude François samenwerkte, nam ze het nummer 'Le Brouillard est tombé sur la ville'' op, waarvan ze pas veel later besefte dat het over homoseksualiteit ging.

In 1989 had Liliane een hit met het nummer 'Sacha' over een jonge homo: Weet je nog, Sacha, die geruchten rond jou Die me verwarden, die 'k niet aannemen wou Tot op die dag en m'n wereld ging stuk Je kwam met je vriend en ik zag jouw geluk. De tekst van Sacha was geïnspireerd door het verhaal van haar jeugdvriend Jean-Emile. Hij deed haar beseffen hoe moeilijke jonge homo's het toen vaak nog hadden, bijvoorbeeld in de relatie met hun ouders. Jean-Emile is deze week overleden, Sacha is dus niet meer. 

Niemand moet verplicht worden zijn geaardheid openbaar te maken.
Liliane Saint-Pierre

Liliane heeft in de jaren 90 met de boysband Get Ready samengewerkt en toen kreeg ze van alle kanten te horen "dat zijn toch homo's?" Daar werd ze een beetje boos van, want ze vindt dat niemand verplicht is zijn geaardheid openbaar te maken. "Een hetero is toch ook niet verplicht om over zijn liefdesleven te praten?"

Jimmy Samijn, leadzanger van Get Ready voegde er aan toe: "ik had toen geen behoefte om mijn homoseksualiteit aan de grote klok te hangen. De tijdsgeest was nog anders, maar je geaardheid staat ook los van wat je op een podium brengt. Liliane was een beetje onze showbizzmoeder, ik snap ook wel dat ze populair is bij holebi's. Net omdat ze altijd respectvol is en niet wil oordelen."

Ga door enkele kranten, luister en kijk naar het nieuws. Welke berichten raken je persoonlijk?" Die vraag stellen we in De Bende van Annemie elke dag aan een bekende Vlaming. Vandaag was Liliane Saint-Pierre onze nieuwsgast.