"Clement heeft iedereen lik op stuk gegeven en zich ontpopt tot toptrainer"

17 mei 2019
Racing Genk is op één speeldag van het einde zeker van zijn 4e landstitel. Een verdiende kampioen, vindt ook Sporza-voetbalcommentator Peter Vandenbempt. En de toekomst? "De hamvraag is: wat doet Philippe Clement?"

De titel is er nu eigenlijk vroeger dan verwacht want ik had gedacht dat Genk en Club Brugge gewoon zouden winnen. Maar Anderlecht en Standard presteerden beter dan verwacht en Genk en Club Brugge haalden niet echt hun niveau van de voorbije weken. Club heeft vooral zichzelf in de voet geschoten. Als je op Standard een uur met een man meer mag voetballen tegen een ploeg die toch niet overloopt van vertrouwen, dan heb je het zelf weggegeven.

En - het is sportief van Club Brugge dat ze er niet naar verwijzen - maar bij 0-0 werd die goal van Openda afgekeurd en ik begrijp niet waarom. Laat ons zeggen dat het Club Brugge in deze play-offs ook niet mee heeft gezeten met wat scheidsrechterlijke beslissingen.

Genk is uiteraard wel de verdiende kampioen. Er was luid applaus in Anderlecht en dat had niet alleen te maken met het feit dat Genk kampioen werd ten koste van Club Brugge. Wel een beetje, maar het was ook voor het voetbal van Genk het hele seizoen lang. Het voetbal dat ze in Brussel eigenlijk al jaren geleden kwijt zijn geraakt.

Ik herinner mij ook de match van Genk in Istanbul tegen Besiktas waar de Turkse supporters na een demonstratie van Genk applaudiseerden. En wie al eens in een voetbalstadion in Turkije is geweest, weet dat dat zeker niet de gewoonte is. De titel van Genk is een overwinning van het voetbal en van de jeugd. Het heeft altijd en overal aanvallend en positief gevoetbald, Genk wou dominant zijn en doelpunten maken.

Dankzij Clement is Genk sterker geworden na sage rond Pozuelo

En het is niet zo dat de rode loper werd uitgerold voor Genk. Er zijn toch een paar tegenslagen geweest dit seizoen zoals een paar blessures van belangrijke spelers als Trossard en Berge.

En dan is er die sage rond Alejandro Pozuelo geweest. Dat had de club en de ploeg toch kunnen destabiliseren in de aanloop naar Play-off I. Daar zijn ze in Genk geweldig mee omgegaan. Met dank aan de geweldige Philippe Clement is Genk zelfs nog beter en minder voorspelbaar geworden. En in de aanloop naar de topper tegen Club Brugge was er ook nog die sage rond Malinovski en de bondsprocureur. Daar zijn ze allemaal over gestapt.

En de waarde van een titel wordt toch ook altijd bepaald door de kwaliteit van de tegenstander. Club Brugge is ook heel sterk geweest dit seizoen, het was alleen minder stabiel en onrustiger. Club heeft te veel punten laten liggen onderweg. Bij mij stond Genk niet bij de titelfavorieten voor het seizoen. Maar de jonge spelers hebben zich ontwikkeld: Trossard, Berge, Maehle, Heynen. Samatta kreeg er geen bal ingetrapt in augustus, maar is nu voor mij de échte topschutter met 23 doelpunten. Het is een fantastisch verhaal.

Ja-knikker 

Ik heb dit seizoen, en misschien ook wel het vorige, altijd de indruk gehad dat die club in balans is. Genk lijkt perfect georganiseerd. In die warme, sympathieke en familiale club wordt er heel hard en professioneel gewerkt met de juiste mensen op de juiste plaats.

Je hebt met Peter Croonen een voorzitter die low profile is, die niet op de tafels staat te springen en ook niet voor de camera's loopt te dansen. Hij is zeer intelligent en heeft een visie. Hij is een perfecte teammanager. Erik Gerits, die nu CEO is, is zoveel beter geschikt voor die job dan zijn voorganger Patrick Janssens. Hij is heel belangijk geweest in het aanhalen met de band met de supporters. En Dimitri De Condé is de architect van het succes. Hij weet talent te vinden samen met zijn scouts. En hij doet dat zonder onfrisse banden met makelaars.

En dan is er natuurlijk Philippe Clement. Ik ken hem al heel lang. We hebben voor de Damiaanactie zelfs eens een week samen in Congo gezeten. Het is een zeer sympathieke en warme man, maar ik had toch altijd een beetje de indruk dat het een volger was. Dat was ook de perceptie die gecreëerd werd in het spoor van Michel Preud'homme. Een jaknikker waar ik niet meteen een toptrainer in zag.

Maar na een halfjaar bij Waasland-Beveren heeft hij zich echt ontwikkeld. Hij heeft het fantastisch gedaan. Het blijkt een sterke persoonlijkheid te zijn die kan slaan en zalven. Hij vindt de juiste woorden, is een tacticus en een people manager. Toen hij in Genk aankwam was de club toch niet op zijn topniveau, maar hij heeft de groep meegekregen in zijn verhaal. Hij heeft een duidelijke voetbalvisie en weet die over te planten op zijn groep. Hij heeft ons allemaal verbaasd en lik op stuk gegeven. Op twee jaar tijd heeft hij zich ontpopt tot een absolute toptrainer. Chapeau.

Clement is door en door blauw-zwart, een man van Club Brugge

Na de vorige titels was er altijd wat verval bij Genk, maar die club staat financieel ongelooflijk sterk. Het is de rijkste club van het land en met de Champions League komt er nog eens 30 miljoen bij volgend jaar.

Genk zal een paar spelers verkopen: Samatta gaat naar de Premier League, Trossard en Berge zijn er ook helemaal klaar voor. Maar ik denk niet dat er een leegloop zal volgen. De Condé heeft ook een enorm netwerk en ik denk dat hij nu al wel weet wie Genk moet halen als vervangers. 

De hamvraag is: wat met de trainer? Als Club Brugge nog een trainer zou hebben volgend jaar, dan was er gaan probleem. Maar Ivan Leko zal daar vertrekken. Dat is een vaststaand feit. Dus die post komt vrij. En voor een keer denk ik dat het niet om geld zal gaan bij die keuze van Philippe Clement.

Mensen vragen zich af hoe hij kan vertrekken bij Genk met die Champions League voor de deur. Wel, dat heeft te maken met onwaarschijnlijke clubliefde. Clement is door en door blauw-zwart. Hij is echt iemand van Club Brugge. Als de kans zich voordoet om daar trainer te worden en je kan daar binnenkomen als trainer van de landskampioen... Dat is een hartverscheurende keuze. Ik weet niet of hij al gekozen heeft. De voorzitter maakt zich sterk dat hij bij Genk zal blijven, De Condé was al iets realistischer door aan te geven dat als Clement zijn hart wil volgen, dat Genk dat moet respecteren.

Herbeluister de analyse van Peter Vandenbempt