Clinton nipt president volgens meest recente peilingen

7 november 2016
Hillary Clinton wordt de nieuwe president van de Verenigde Staten als we de meest recente peilingen mogen geloven. Ze staat 3 à 4 procent voor op rivaal Donald Trump. Ook wat het aantal kiesmannen betreft zit het goed voor Clinton. De peilingen zijn ook goed nieuws voor Libertair Gary Johnson.

Morning Consult

De meest recente peilingen geven aan dat Clinton nipt president wordt. Zo haalt ze 45 procent tegenover 42 procent voor Trump in een peiling die in opdracht van Politico heeft afgenomen op 4 en 5 november bij 1.482 respondenten. De 3 procent voorsprong van Clinton is minimaal, want de foutenmarge van deze peiling bedraagt ook 3 procent. Libertair Gary Johnson haalt hier 8 procent en de groene kandidaat Jill Stein 4 procent.

NBC News/Wall Street Journal

In een peiling van haalt Clinton 44 procent tegenover 40 procent voor Trump. Deze poll werd afgenomen tussen 3 en 5 november bij 1.282 respondenten en heeft een foutenmarge van 2,7 procent. Ook hier wordt het dus nipt voor Clinton om voldoende stemmen te halen. Hier haalt Johnson 6 procent en Stein 2 procent.

Kiesmannen

Dinsdag zijn echter niet deze cijfers, maar wel het aantal kiesmannen van tel. Wie het eerst 270 kiesmannen verzamelt, wordt president. Clinton heeft er al 268, in staten die zo goed als zeker op haar zullen stemmen. Trump is maar zeker van 204 kiesmannen.

In strijdstaten Arizona, Florida, Nebraska, Nevada, New Hampshire en North Carolina vallen nog 66 kiesmannen te rapen. De Democraten moet nog één van die staten binnenhalen om president te worden. Trump heeft ze allemaal nodig.

Statisticus Nate Silver

Hij schat de kansen van Clinton om president te worden momenteel op zo'n 65 procent in, tegenover 35 procent voor Donald Trump.

Goed nieuws voor Libertaire partij

De meest recente peilingen zijn niet alleen goed nieuws voor Clinton, maar ook voor de Libertaire partij. Hun kandidaat Gary Johnson zal geen president worden, maar volgens zowel de poll van Morning Consult als die van NBC News/Wall Street Journal haalt hij meer dan 5 procent. Die grens is belangrijk voor kleine partijen omdat dit de benedengrens is om financiering te krijgen die broodnodig is als ze de komende jaren oppositie willen voeren tegen de twee grootste partijen.

Helder uitgelegd: de presidentsverkiezingen worden beslist in de swing states

Je hebt staten waar vooral Republikeinen wonen, en staten waar vooral Democraten wonen. Maar Clinton en Trump voeren vooral campagne in de strijdstaten, de zogenoemde swing states. Dat zijn de staten waar het verschil wordt gemaakt.